Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk anunţă că Summitul din 15 decembrie privind reforma zonei euro va avea loc

reuters
donald tusk

Summitul european consacrat reformei zonei euro şi prevăzut pentru 15 decembrie, la Bruxelles, va avea loc în pofida crizei politice care afectează Germania, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP. ''Doar pentru a fi clar: summitul zonei euro din decembrie va avea loc. Trebuie să discutăm despre cum şi când se va avansa cu privire la UEM (Uniunea Economică şi Monetară) şi Uniunea bancară'', a scris Tusk pe contul său de Twitter, conform Agerpres.

Oficialul european a precizat că a discutat telefonic despre acest lucru cu liderul Eurogrupului (ce reuneşte miniştrii finanţelor din zona euro), Jeroen Dijsselbloem. Acesta urmează să le prezinte la summit şefilor de stat din Uniunea Europeană situaţia scenariilor actuale posibile privitoare la reforma zonei euro.

Printre propunerile ce vor fi expuse se află crearea unui buget al zonei euro, idee susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron, şi chiar crearea unui Fond Monetar European. Comisia Europeană îşi va aduce propria contribuţie la această dezbatere, urmând să prezinte pe 6 decembrie propuneri despre reforma zonei euro.

Eşecul negocierilor dintre conservatori, liberali şi Verzi în Germania au sporit temerile privind lansarea reformelor atât de aşteptate la nivelul Uniunii Europene. Într-un interviu ce va apărea joi în săptămânalul german Der Spiegel, comisarul european pentru buget, germanul Günther Oettinger, a tras un semnal de alarmă. ''Formarea lentă a guvernului la Berlin slăbeşte influenţa germană la Bruxelles'', a declarat Oettinger, care a pus presiune pe liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, pentru a se alia cu conservatorii Angelei Merkel.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale în Germania nu au ajuns la niciun rezultat deoarece blocul conservator al cancelarului Merkel nu a putut să obţină un acord cu Partidul Liber-Democrat şi cu Verzii în legătură cu teme importante în dispută, inclusiv limitarea afluxului de solicitanţi de azil şi eliminarea treptată a exploatării cărbunelui. Conservatorii au şi varianta de a forma un guvern minoritar, cum s-a mai întâmplat de trei ori, pentru scurte perioade, în istoria postbelică a Germaniei.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.