Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk spune că un acord privind Brexitul este posibil până la summitul UE din decembrie

Inquam Photos / Octav Ganea
Donald Tusk cotroceni

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat vineri că un acord cu Marea Britanie privind cele trei dosare prioritare ale Brexitului este "posibil" până la summitul UE din decembrie, care ar urma să permită trecerea la discuţii pe teme comerciale, chiar dacă aceasta "rămâne o provocare uriaşă", relatează AFP şi Reuters. "Posibil să avem progrese suficiente (privind cele trei dosare prioritare) în negocierile asupra Brexitului la Consiliul European din decembrie", a scris Donald Tusk pe Twitter după o întrevedere la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May.

"Însă aceasta rămâne o provocare uriaşă", a mai spus el. "Trebuie să vedem progrese din partea Marii Britanii în următoarele zece zile asupra tuturor subiectelor, inclusiv asupra Irlandei", a insistat Tusk.

Termenul de zece zile coincide cu o întrevedere, pe 4 decembrie, la Bruxelles, între premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Liderii celor 27 de ţări care rămân în UE după Brexit vor obţinerea de progrese în trei domenii - drepturile cetăţenilor, o soluţie financiară şi problema graniţei irlandeze - înainte de a da ''undă verde'' trecerii la negocieri comerciale.

Întâlnirea de vineri de la Bruxelles între preşedintele Consiliului European şi şefa guvernului britanic survine la o săptămână după ce Tusk i-a cerut Theresei May să-şi prezinte proiectele până la începutul lunii decembrie dacă doreşte să obţină până la Crăciun ''undă verde'' pentru deschiderea de tratative comerciale post-Brexit.

După discuţia de vineri cu Donald Tusk, Theresa May a făcut referire la o "atmosferă foarte pozitivă", conform Agerpres. "Există încă probleme asupra diferitelor subiecte pe care le negociem şi care trebuie rezolvate, însă a existat o atmosferă foarte pozitivă în cadrul discuţiilor şi sentimentul sincer este că vrem să mergem înainte împreună", a declarat Theresa May pentru jurnalişti la plecarea de Bruxelles, unde a participat la summitul Parteneriatului Estic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.