Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk: UE va ramâne un prieten si un sustinator puternic al Republicii Moldova

donald tusk

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurari marti, la Chisinau, ca Uniunea Europeana va fi în continuare un sustinator puternic al Republicii Moldova, subliniind în acelasi timp ca lupta împotriva coruptiei si solutionarea crizei bancare ar trebui sa fie domenii prioritate pentru autoritatile moldovene.

'UE va ramâne un prieten si un sustinator puternic al Republicii Moldova', a afirmat Donald Tusk în cadrul unei conferinte de presa sustinute dupa întrevederea avuta cu presedintele Nicolae Timofti, dupa cum relateaza posturile publice de radio si televiziune de la Chisinau. El a adaugat ca UE va ajuta Republica Moldova sa depaseasca dificultatile cu care se confrunta în prezent si care sunt cauzate de probleme interne, dar si de instabilitatea existenta în regiune.

Donald Tusk a insistat totodata asupra necesitatii accelerarii reformelor, în special în domeniile justitiei si combaterii coruptiei, si asupra solutionarii crizei din domeniul bancar pentru a restabili încrederea cetatenilor si agentilor economici în institutiile guvernamentale.

'Am discutat cu presedintele Nicolae Timofti despre implementarea Acordului de Asociere de care vor beneficia toti cetatenii (Republicii Moldova). Intensificarea schimburilor comerciale bilaterale în 2014 este un semn ca ne îndreptam în directia corecta. În acelasi timp, este nevoie de multe alte reforme care sa duca la schimbari reale pentru toti cetatenii. Am discutat despre reformarea justitiei si lupta cu coruptia. Este nevoie si de reforme în sectorul financiar, dar si în cel bancar, care urmeaza sa fie restructurat. Este nevoie de restabilirea încrederii mediului de afaceri, dar si a încrederii oamenilor în structurile statului. Am decis intensificarea cooperarii dintre UE si Republica Moldova', a declarat Donal Tusk, potrivit Radio Chisinau.

În acelasi timp, presedintele Nicolae Timofti a subliniat ca, în prezent, prioritatile pentru Chisinau sunt consolidarea statului de drept si întarirea institutiilor democratice, dând asigurari ca Republica Moldova îsi va respecta angajamentele asumate fata de UE.

'L-am asigurat pe Donald Tusk ca ne respectam si ne vom respecta angajamentele pe care ni le-am asumat în fata UE si vom folosi oportunitatile uriase pe care ni le ofera acest document istoric (Acordul de asociere - n.r.)', a afirmat Nicolae Timofti.

În cadrul vizitei sale la Chisinau, ce urmeaza dupa o deplasare efectuata luni la Kiev, Donald Tusk mai are programate întâlniri cu premierul Chiril Gaburici si cu seful legislativului, Andrian Candu.

Vizitele lui Donald Tusk la Kiev si Chisinau intervin în contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic de la Riga, care se va desfasura în perioada 21-22 mai. La aceasta reuniune, Republica Moldova, Georgia si Ucraina, state semnatare ale Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeana, îsi propun sa promoveze recunoasterea perspectivei europene, dar si interesele comune ce deriva din statutul de tari asociate la UE, noteaza jurnal.md.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.