Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doroș: Până în prezent s-au controlat DOAR 30 dintre marile averi

dragos doros

Bilanțul controalelor privind marile averi nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masivă, și până în prezent s-au lucrat 30 de dosare și alte 30 sunt în lucru, a declara miercuri seară, la televiziunea publică, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș.

"Există un bilanț, dar bilanțul nu este spectaculos și asta la un moment dat devine frustrant, pentru că munca aceasta pe controlul marilor averi a început în 2013 și acum suntem în 2016. Dar, fără să justific în vreun fel sau nu bilanțul slab, ideea este că în domeniul acesta munca este foarte complicată. Vorbim de persoane, de indivizi care dețin averi mari și în orice astfel de situație averile sunt foarte diversificate și ca natură—bani, bunuri, acțiuni etc — și ca întindere geografică și atunci munca e foarte complicată și de durată. Pe de altă parte, s-a lucrat un număr de vreo 30 de dosare, mai sunt în lucru încă vreo 30 și colegii mei de la acest departament au în plan să crească, pentru că întâi se face o muncă de documentare care este masivă și din această muncă la un moment dat încep să iasă. Eu mi-aș dori foarte mult să se întâmple ceva mai spectaculos, dar tipul acesta de control care este foarte special. L-am făcut cu directa îndrumare a unor specialiști din Marea Britanie, de la FMI...Durează", a explicat Doroș.

Citește și: Cel mai nou MALL din București va fi deschis de o companie românească: Ce zonă a fost aleasă

Referitor la ideea impozitării averilor nejustificate cu 75%, Doroș a spus că o astfel de măsură seamănă cu o sancțiune, iar o sancțiune se aplică după ce se stabilește un moment zero de la care contribuabilul trebuie să se conformeze. "Dar aceasta este o decizie de politică fiscală, iar eu sunt administrator, nu mă pot pronunța pe decizii de politică fiscală", a subliniat președintele ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate, anunță Agerpres.

Fiscul a anunțat în noiembrie anul trecut că a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.