Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul Microsoft: Descinderi la Harnagea, Truică, Niro și Cocoș. UPDATE: Alte nume grele vizate

DNA

Joi dimineaţa au loc 54 de percheziţii în Dosarul Microsoft, în care prejudiciul ajunge la 20 de milioane de dolari. Procurorii fac verificări acasă la fostul şef SIE Cătălin Harnagea, fostul şef al cancelariei lui Adrian Năstase, Remus Truică, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, şi la omul de afaceri Nicolae Dumitru Niro.

"În cursul zilei de 16 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 56 de locații situate în municipiul Bucureşti şi comune din judeţul Ilfov, având destinaţia de sedii de societăţi comerciale, de fundaţii sau domicilii ale unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei", se arată într-un comunicat DNA.

UPDATE: Percheziţii DNA au loc şi acasă la preşedintele COSR, Alin Petrache, la fostul ministru Gabriel Sandu, la fiul fostului ministru Mihai Tănăsescu, la fostul şef de cabinel al lui Tăriceanu, Dorin Marian, şi la fundaţia lui Dinu Pescariu.

Afacerea licenţelor Microsoft a început în 2003, când Adrian Năstase a semnat un memorandum cu compania IT din SUA. În România însă licenţele au ajuns să fie vândute de un intermediar Fujitsu Siemens Computers. Procurorii spun că pe firul afacerii s-a interpus Claudiu Florică, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers. DNA susţine că acesta şi-a dezvoltat o adevărată reţea de influenţă atât în mediul politic, cât şi în lumea afacerilor. Printre cei menţionaţi sunt Dinu Pescariu, Alexandru Bittner sau Nicolae Dumitru, cunoscut drept proprietarul grupului Niro. Niro era omul de legătură cu Şerban Mihpilescu şi Dan Nica.

Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, figurează în Dosarul Microsoft ca fiind beneficiarul unei sume de 9 milioane de euro pentru trafic de influență.

Harnagea, între Ciorbea și Tăriceanu

Cătălin Harnagea a devenit cunoscut ca un apropiat al lui Victor Ciorbea. Acesta i-a fost strateg al campaniei electorale în campania lui Ciorbea pentru Primăria Capitalei. Harnagea a coordonat apoi și campania electorală a Convenției Democrate din România și campania prezidențială a lui Emil Constantinescu.

Începând cu 1 decembrie 1996, Cătălin Harnagea a îndeplinit funcția de consilier prezidențial pentru probleme interguvernamentale, neguvernamentale și administrație locală, cancelarie și protocol [1]. A fost eliberat din această funcție la 30 iulie 1997 [2], fiind numit în funcția de director al Serviciului de Informații Externe [3].

Cătălin Harnagea a demisionat din funcția de director al SIE după schimbarea partidului de guvernământ la alegerile din noiembrie 2000, aprobându-i-se această demisie începând cu data de 1 februarie 2001.

În prezent, Harnagea este un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, fiind văzut de mai multe ori în biroul președintelui Senatului.

Cocoș, apropiat al lui Traian Băsescu și soț al Elenei Udrea

Dorin Cocoș a devenit cunoscut pe scena politică pentru că a fost soțul Elenei Udrea, între timp cei doi divorțând. Cea mai controversată afacere a lui Cocoș este ”Dali International”, firma care se ocupă de cu locuri de parcare în București.

Niro, șeful Europei

Nicolae Dumitru, mai cunoscut sub numele de Niro, este un apropiat al PSD. În fiecare campanie electorală au existat zvonuri că și el ar fi finanțat puternic campaniile PSD.

Cea mai puternică afacere a lui Niro este complexul Europa din București. El deține întreg complexul unde este amplasat Dragonul Roșu.

Deși neagă că s-ar implica în campanii, la toate evenimentele majore al PSD, unul dintre sponsorii pe care îi regăsim invariabil este grupul de firme Niro.

Remus Truică, omul lui Adrian Năstase

Remus Truică a fost șef al cancelariei în timpul lui Adrian Năstase. Afacerile lui Truică au fost de multe ori în atenția presei: a început cu un Internet Cafe de cartier și a ajuns, în timpul guvernării PDSR să dețină un adevărat imperiu. În mod suspect, firma lui Truică a obțniut contracte fabuloase cu TVR, PETROM și alte companii importante de stat.

Truică a fost în centrul unul mega-scandal, în timp ce era șeful cancelariei guvernului Năstase. Acesta a fost acuzat că a dat un tun cu terenuri în Snagov, acolo unde și-a construit o casă impresionantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.