Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două tinere jihadiste, arestate în Nisa. Pregăteau noi ATACURI teroriste

Două tinere radicalizate de 17 şi, respectiv, 19 ani din Nisa, oraş de pe coasta mediteraneană a Franţei, scena unui atentat sângeros la mijlocul lunii iulie, au fost arestate şi plasate în arestul poliţiei, în contextul unor suspiciuni că ar dori să comită un atac jihadist, relatează duminică AFP, citând surse judiciare franceze.

Citește și: S-a demarat PLANUL 'Iohannis președinte-jucător' în laboratorul Cotroceniului

Ancheta, deschisă la 9 septembrie, a stabilit că acestea au fost în contact cu Rachid Kassim, un propagandist al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care lansează cu regularitate apeluri la comiterea de atacuri prin e-mailul criptat Telegram din zona irakiano-siriană.

Citește și: EXCLUSIV STENOGRAME PSD: Eu fac listele! NU vreau partide în partid!/ AUDIO

"Ele au recunoscut că au planificat o acţiune violentă, sub influenţa lui Rashid Kassim, înainte de a renunţa", a declarat o sursă apropiată anchetei.

Citește și: În anii 2000 rupea topurile, acum întoarce doar un scaun la Vocea României

În urma investigaţiilor, poliţia nu a reuşit să găsească arme la domiciliul lor în Nisa, unde Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un tunisian de 31 de ani a intrat cu un camion frigorific într-o mulţime de oameni, făcând 86 de morţi şi 434 de răniţi, la 14 iulie.

Citește și: Răsturnare de situație în Dosarul lui Băsescu: Gabriela Firea își retrage plângerea

Minora de 17 ani, care nu s-a mai aflat până acum în vizorul serviciilor de informaţii, a admis că "viza mai mulţi militari", o ţintă recurentă a Statului Islamic, potrivit unei surse apropiate anchetei. Ea a fost pusă sub acuzare la 17 septembrie, la Paris, pentru asociere teroristă criminală şi plasată în detenţie.

Cealaltă tânără, de 19 ani, era cunoscută în schimb serviciilor de securitate, ea figurând în ancheta asupra filierei jihadiste din Nisa, organizată de Omar Diabym, considerat unul dintre primii recrutori de combatanţi francezi. Încă de la vârsta de 17 ani, aceasta intenţiona să plece în Irak sau Siria.

Citeşte şi: Plângere penală împotriva lui Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu

Inculpată la 21 noiembrie 2014, ea a fost plasată sub control judiciar, cu obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa. Această măsură a fost ridicată însă în cadrul noii anchete, fiind plasată în detenţie provizorie.

În ultimele săptămâni, mai multe persoane, inclusiv cel puţin trei adolescenţi, au fost arestaţi preventiv în contextul unor suspiciuni cu atacuri similare, sub influenţa propagandei lui Rashid Kassim. Acesta din urmă ar fi inspirat atacurile împotriva unui cuplu de poliţişti, la 13 iunie, şi împotriva unui preot, la 26 iulie.

Citeşte şi: STUDIU - De ce vorbesc oamenii în somn: afecțiunea pe care o poate ascunde

Arestările intervin în timp ce, potrivit premierului Manuel Valls, ameninţarea teroristă este "maximă" în Franţa, ţară lovită din 2015 de o serie de atentate care s-au soldat cu cel puţin 238 de morţi până în prezent, anunţă agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.