Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada ca se poate! Votul electronic, instituit de Guvern prin Ordonanta de Urgenta

vot electronic

Alegerile prezidentiale din noiembrie au fost marcate si poate chiar decise de dificultatile romanilor din Diaspora de a-si exercita dreptul de vot. Dupa alegeri dezbaterea privind votul prin corespondenta s-a intensificat, aceasta fiind considerata solutia pentru evitarea problemelor la votul din Diaspora.

O alta solutie ar fi votul electronic, despre care s-a mai discutat si in trecut, dar care nu este considerat o varianta suficient de sigura pentru a o folosi. Ironia face ca votul electronic sa fi fost DEJA folosit de Romania.

Putini isi aduc aminte probabil ca in 2003, la referendumul privind revizuirea Constitutiei, militarii aflati in misiuni oficiale in Afganistan Bosnia-Herţegovina, Irak şi Kosovo au avut posibilitatea sa voteze electronic.

Sistemul votului electronic a fost instituit fara prea mari batai de cap, printr-o simpla ordonanta de urgenta, care prevede si parametrii necesari securizarii votului.

Iata cum in 2003, cand posibilitatile tehnice nu erau atat de avansate ca in prezent, s-a gasit o solutie ca votul electronic sa fie securizat si implementat.  Iar rezultatele votului pot fi aflate automat, in 30 de minute de la inchiderea urnelor.

"Art. 9 - (1) Cetăţenii care participă la referendum vor primi, în vederea votării, un plic sigilat, în interiorul căruia se vor găsi datele de accesare (tip utilizator şi parolă) cu ajutorul cărora, prin conectare la Sistemul de vot electronic, se va realiza operaţiunea de votare.

(2) Datele de accesare vor fi generate, prin intermediul unui algoritm specific, de către Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi vor fi tipărite în condiţii stabilite de Biroul Electoral Central, care să asigure deplina confidenţialitate a acestora, urmând să fie trimise, în plicuri sigilate, către secţiile de votare de Biroul Electoral Central.

(3) Datele de accesare vor fi constituite din înşiruiri de caractere, fără nici o legătură cu nume, denumiri sau alte date de identificare. (...)

Art. 11 (2) Numărarea buletinelor de vot în format electronic se va face automat, de către Sistemul de vot electronic, rezultatul acestei numărări urmând să fie transmis automat, prin intermediul sistemului, secţiei de votare în cauză, în cel mult 30 de minute de la închiderea votării", se arata in Ordonanta de Urgenta 93/2003.

Chiar daca vorbim de vot electronic, amintim ca procesul electoral s-a desfasurat tot in sectii de votare, in care au fost instalate calculatoare in cabinele de vot.

"Fiecare secţie de votare în care se va aplica procedura de desfăşurare prin mijloace electronice a referendumului trebuie să aibă un număr suficient de cabine de vot, dotate cu calculatoare cu conexiune la Internet. (...)

Fiecare calculator din cabinele de vot va avea instalat, în vederea comunicării cu Sistemul de vot electronic, un certificat digital emis în acest sens, precum şi programul informatic necesar conectării la Internet", se mai arata in sursa citata.

Aceasta experienta, in urma careia nu au fost semnalate probleme, ar fi putut fi un punct de plecare pentru o mai larga implementare a votului electronic. In plus aceast exemplu dovedeste inca o data ca atunci cand guvernantii vor, se poate.

In 2003, Guvernul Adrian Nastase dorea ca proiectul noii Constitutii sa fie adoptat. Ca la orice referendum de atunci incoace, problema era cvorumul - prezenta romanilor la vot pentru a atinge pragul de peste 50%. De aceea votul la referendum s-a extins pe doua zile, iar militarilor li s-a pus la dispozitie votul electronic. S-a facut tot posibilul ca toata lumea sa poata vota.

In prezent, votul electronic aproape ca nu intra in dezbatere, iar votul prin corespondenta este tema motiunii de cenzura a PNL impotriva Guvernului Ponta.

Citeste Ordonanta votului prin electronic, integral AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.