Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dovada înfrățirii lui Ponta cu evaziunea fiscală: minus 5 miliarde lei din TVA la buget în 2014

andreea paul

PNL semnalează gravitatea restructurării ANAF după chipul și asemănarea premierului Ponta și PSD. Iar „roadele” se văd: minus 5 miliarde lei colectate din TVA în 2014 (31,59 mld. lei) față de anul 2013 (36,61 mld. lei) în Bugetul de Stat, pe fond de creștere economică.

Guvernarea PSD în frunte cu Victor Ponta face din nou dovada, nu doar a incompetenței sale, ci și a relei-credințe cu care conduce România: înfrățirea guvernanților cu evaziunea fiscală a produs un minus de 5 miliarde de lei la colectarea de TVA în 2014 la Bugetul de Stat, de la 36,61 miliarde lei în 2013 la 31,59 miliarde lei în 2014, echivalentul a aproape -14% față de anul anterior - în condițiile unei creșteri economice estimate de 2,2%. Acesta este rezultatul ”spectaculos” al restructurării ANAF de către Guvernul PSD. Dacă luăm în calcul și bugetele locale, pe parcursul anului 2014 s-au colectat din TVA 50,88 miliarde de lei, cu 1,8% mai puțin decât în 2013, așa cum reiese din situația Bugetului General Consolidat, anunțată de Ministerul Finanțelor Publice.

Vinovată de această situație nu poate fi decât complicitatea cu evaziunea fiscală,  cei abilitați preferând să închidă ochii și, cel mai probabil, să deschidă buzunarele.

Actorii din piață mi-au semnalat câteva modalități de fraudarea frecventă a TVA:

1.     Fraudarea TVA-ului intracomunitar

-         Achiziții de mărfuri de la o țară intracomunitară și vânzarea fictivă în altă țară. Marfa nu ajunge în țara de destinație, rămâne în România și se vinde pe piața neagră.

2.     Declarații vamale de import la sume derizorii și exporturi fictive

-          La declararea mărfurilor în vama se trece o sumă mai mică, rezultând un TVA mai mic de plată în vamă.

-          Se exportă fictiv bunuri (supraevaluate, defecte etc), iar în momentul exportului nu se colecteaza TVA, societatea având TVA de dedus în urma achiziției bunurilor respective. După exportarea lor se cere rambursare de TVA.

3.     Rambursări de TVA ilegale

-         Se creează un circuit care conține societăți fantomă. Aceste societăți cumulează o sumă mare de TVA de plată către stat în urma facturilor pe care le-au emis societăților „corecte”. Acestea din urmă cer rambursarea TVA-ului.

4.     Slaba colectare de la plătitorii finali de TVA

- Neînregistrarea vânzărilor, rezultând scriptic un TVA necolectat

- Declararea corectă a TVA de plată (împreună cu toate celelalte taxe), dar neachitarea în termen și apelarea la insolvență ca modalitate de evitare a plăților.

Tabel 1. Încasările din TVA la Bugetul General Consolidat și la Bugetul de Stat în anul 2014 față de 2013

content-image

 












 


COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.