Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Viorel Goleanu: Din păcate, chirurgia cardiacă pediatrică din România este în mare deficit

tion.ro
chirurgi operatie

Președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovaculară, dr.Viorel Goleanu, chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic de Urgență "prof.dr.Agrippa Ionescu" din București, a declarat joi, pentru AGERPRES, că, din păcate, chirurgia cardiacă pediatrică din România este în mare deficit, progresele înregistrate în domeniu în ultimii ani fiind "destul de lente".

Citeşte şi: Comisarul european pentru Sănătate, despre comerțul paralel de medicamente: În interiorul UE avem o singură piață

"Din păcate, chirurgia cardiacă pediatrică este în mare deficit. În România sunt extrem de puține centre, depistarea bolilor cardiace congenitale este destul de limitată, este mult, mult loc de mai bine. Se fac eforturi și materiale și logistice pentru creșterea numărului de centre care să trateze copiii cu malformații congenitale, se progresează în pregătirea medicilor de specialitate, dar după părerea mea, progresele sunt destul de lente. Este clar că este un segment de prioritate în chirurgia cardiacă din România, pe termen scurt și mediu", a afirmat dr. Viorel Goleanu, prezent la Poiana Brașov cu ocazia celui de al 13-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, care se desfășoară în perioada 19-22 octombrie.

În ceea ce privește numărul de medici în domeniul chirurgiei cardiovasculare, având în vedere că tot mai mulți pleacă în străinătate, dr. Goleanu a subliniat că sunt probleme pentru că ar trebui o mai bună corelație între numărul posturilor care se scot la rezidențiat și posibilitatea actualelor centre de a le oferi locuri de muncă pentru viitor.

"Este unul dintre punctele prioritare care vor intra în atenția Ministerului Sănătății, a Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară din Ministerul Sănătății și a Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară. Este un punct la care trebuie făcut foarte mult", a afirmat președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

Referitor la situația bolilor cardiovasculare, sursa citată a precizat că statisticile din toate țările civilizate arată că aproximativ 2/3 din populație se îmbolnăvește și moare de boli cardiovasculare.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății și comisarul european pentru Sănătate vor discuta despre Institutul Cantacuzino

"În primul rând, prevenția este lucrul esențial ca în toate bolile degenerative, iar apoi îmbunătățirea nivelului de cultură medicală, ca să zic așa, al populației. Niște oameni din ce în ce mai bine informați asupra bolilor și, în particular a bolilor cardiovasculare, ne vor ajuta extrem de mult să le depistăm mai ușor și să le tratăm mai ușor. Din fericire, numărul intervențiilor s-au înmulțit, dar asta este cu două tăișuri. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare, un lucru bun, asta însemnând că și nivelul de cultură al populației crește, dar și pregătirea medicilor de familie este din ce în ce mai bună pentru că îi depistează și îi trimit la medicii specialiști. În același timp, posibilitățile de tratament ale centrelor de chirurgie cardiovasculară s-au îmbunătățit și, totuși, sunt liste de așteptare destul de mari la toate centrele", a explicat dr.Viorel Goleanu.

Referindu-se la Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, el a afirmat că este un eveniment aniversar la careparticipă peste 450 de invitați și peste 50 de speakeri români și străini.

"Spre bucuria mea, au răspuns pozitiv la invitația mea toți colegii șefi de clinici de chirurgie cardiovasculară din țară și colegi din centrele respective, dar și invitați de mare valoare din Germania, Franța și Israel. Este un congres cu specific de chirurgie cardiacă și vasculară, dar în același timp alături de noi de mai mulți ani sunt colegi din specialitățile unite, ca să spun așa, cu noi — Terapie Intensivă, Cardiologie, Boli Infecțioase. Pe lângă aceste specialități care sunt tradiționale, avem medici de medicină generală și din alte specialități interesați de specialitatea noastră, asistenți medicali, studenți, rezidenți și ne bucurăm foarte mult", a adăugat președintele Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

Pe lângă temele clasice de chirurgie cardiacă, la congres sunt și o parte din speakeri cu subiecte de noutate, cum ar fi chirurgia mini-invazivă atât valvulară cât și coronariană, implantarea valvelor trans-kateter, tratamentul intervențional al tulburărilor de ritm, care sunt subiecte de avangardă în întreaga lume și încet, încet pătrund și în România, a mai spus dr. Viorel Goleanu.

În paralel cu lucrările științifice, se desfășoară și o expoziție medicală specializată, unde firmele de medicamente, aparatură, echipamente și instrumente de chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară și cardiologie prezintă cele mai noi produse în domeniu.

Citeşte şi: Anchetă a DSP după ce șase copii din Iaşi au ajuns la spital .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.