Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea are nevoie de Soros

wsj.com
george soros

Numele celebrului miliardar american, George Soros, a fost re-descoperit ca armă politică în preajma campaniei parlamentare din 2016. În acel moment a devenit un „personaj” în România. Destul de puțini români știau cine este Soros, chiar dacă în anii ‘90 vorbeau de el Gheorghe Funar și Vadim Tudor. PSD-iștii au re-început să îl folosească pe post de sperietoare. Originile ungurești ale americanului, numele pe care îl poartă sunt elemente suficiente pentru a trezi suspiciuni românilor cu o anumită gândire, în special generațiilor mai în vârstă.

Totul a început cu o campanie de „educare” a publicului. Soros era în totul și în toate. Geneza răului absolut.

S-a trecut în etapa a doua, „lipirea” imaginii guvernului Cioloș de cea a personajului negativ, George Soros. În campania electorală parlamentară, Soros a fost principalul inamic servit de PSD electoratului său. Narativul a fost destul de simplu: Soros vrea să controleze guvernul României, în beneficiul multinaționalelor și în dezavantajul populației. Au creat inamicul în același timp cu procesul de „educare” al publicului. Televiziunile de casă, în special RTV și-a dat tot concursul. Au avut materiale ample de prezentare a „ororilor” pe care le-ar putea face Soros.

În etapa a treia, Soros a fost folosit ca justificare. Dorind să minimizeze mișcările de stradă care au avut loc după promovarea OUG 13, strategii PSD l-au folosit din nou pe Soros. Atunci, creativii de la RTV s-au întrecut în gogomănii. Soros dă bani cetățenilor să vină la miting cu câinii de companie. Aceasta a fost poate cea mai gogonată minciună care a fost rostogolită de RTV. Narativul PSD: Soros scoate populația în stradă, pentru a destabiliza guvernul. Miliardarul american vrea să schimbe rezultatul alegerilor. În locul lui Cioloș, a trecut Iohannis. Strategii PSD au hotărât că Soros trebuie să fie ”lipit” de președinte, pentru a face mai credibil procesul de manipulare. Soros are nevoie de un corespondent, de un partener, până la urmă el este omul invizibil, nu apare în România, iar publicului îi trebuie livrată o poveste cât de cât credibilă.

Acum, putem spune că a început a patra etapă. Folosirea lui Soros pentru a-l ajuta pe Dragnea să treacă peste criza din ultima perioadă. După ce în 7 luni de guvernare, liderul PSD a creat trei crize majore, desemnarea nereușită a lui Shaidehh, OUG13, dărâmarea guvernului Grindeanu, imaginea lui Dragnea a avut de suferit foarte serios. Tot negativul acestor mișcări se reflectă în cota lui Dragnea. Încet, încet acesta își pierde aura de mare strateg, de om de forță. A dat chix numindu-i pe Grindeanu și pe Tudose, despre care în piața politică s-a vorbit că sunt oamenii serviciilor. Mulți încep să creadă că Liviu Dragnea este o „păpușă” în mâna sistemului. Toate aceste lucruri duc la o știrbire în rândul activului PSD a imaginii liderului. La toate acestea, se adaugă și procesul pe rol. Președintele PSD știe că partidul are forța să își elimine liderii care devin balast. El a intrat pe această pantă, devina balastul partidului. Au apărut jocuri în interior, oamenii se poziționează pentru cazul în care Dragnea primește o pedeapsă și va fi nevoit să iasă din scena politică. Președintele PSD are nevoie de „timp” pentru a încerca o consolidare de poziție și creșterea, în paralel, a unui succesor.

Dragnea are nevoie de Soros. El trebuie să creioneze pericolul, trebuie să arate că există o forță „suprastatală” care încearcă să oprească Guvernul și PSD -ul să își facă treaba. Are nevoie de un țap ispășitor pentru toate deciziile strategice proaste. Pe opoziție nu poate arunca vina, deoarece aceasta este slabă. Marota cu serviciile nu mai are priză. Adversarul din ultimii 10 ani ai PSD, Băsescu, nu mai reprezintă un pericol. Dragnea are nevoie de un adversar puternic, iar acesta este Soros. Acum, pericolul Soros trebuie să fie „vândut” în special militanților PSD, activului de partid, pentru ca aceștia să își canalizeze furia spre pericolul extern și nu spre liderul partidului care face greșeli imense din trei în trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.