Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, criticat de un fost strateg social-democrat: 'Este un MONOPOL al puterii în PSD'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea gânditor

Sociologul Alin Teodorescu a lansat un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea în cadrul unui interviu pentru Revista22.ro. "Liviu Dragnea e un lider autoritar în linia liderilor pe care i-a avut PSD.", a spus Alin Teodorescu pentru Revista22.ro.

"PSD e la același nivel ca și la alegerile din decembrie 2016, tot la 45%, nu s-a schimbat. Scena politică a ajuns la un număr redus de partide. Ca un partid să scadă, alte partide trebuie să crească. Cine să crească??? Singurul care a „plătit“ Ordonanța 13 și consecințele ei a fost Liviu Dragnea, care a scăzut mult, este la circa 20% grad de încredere, ceea ce arată că publicul l-a identificat drept autorul OUG 13, cea care dezincrimina corupția. De asemenea, această evoluție arată că Liviu Dragnea este perceput ca principalul politician din puterea executivă, un fel de prim-ministru din umbră, ceea ce îl erodează mult mai repede ca poziția de președinte al Camerei Deputaților.

Citește și: Traian Băsescu a făcut SCANDAL la România TV: 'Petre Roman, stai în banca ta! E o laşitate să intri'

Liviu Dragnea e un lider autoritar în linia liderilor pe care i-a avut PSD. Această linie a început cu Ion Iliescu și a continuat cu Adrian Năstase. Între 2005 și 2010, Mircea Geoană a încercat să introducă un sistem colegial de conducere, să deschidă un dialog politic în interiorul partidului. N-a reușit. După Mircea Geoană a venit un lider din garnitura nouă, Victor Ponta. Programul său inițial era într-o linie reformatoare, de democratizare a puterii politice în partid. Destul de repede, însă, Victor Ponta s-a întors la linia clasică a partidului, care este cea a unui lider autoritar. Aceasta este structura lor. Nu e mai rău sau mai bine decât în alte partide, care au conducere colegială sau conducere prin conflicte între diferite grupuri. Este un sistem de management politic uneori eficient, care nu poate fi exportat la nivelul puterii executive sau legislative.

Însă Liviu Dragnea a dus autoritarismul în PSD acolo unde nu a fost vreodată. Dânsul a fost singurul candidat la Congresul PSD, ședințele Biroului Politic sau ale Comitetului Executiv și ale Consiliului Național sunt pur formale, nu mai există dezbatere în interiorul partidului, activitatea militantă s-a redus la zero. Liviu Dragnea nu mai este un lider, este un monopol al puterii în PSD. Probabil că, după plecarea lui, care este certă, din fruntea PSD, vor fi mari tulburări, pentru că nu există grupuri care să-și asume noua conducere a PSD și nu mai există mecanismele de selecție a acestor grupuri.

În partea a doua a lui 2016, Liviu Dragnea a împins PSD la dreapta. Partidul fusese deja târât către centru-dreapta în timpul lui Victor Ponta, dar acum Liviu Dragnea a împins partidul extraordinar de mult la dreapta. Atitudine agresivă față de UE, o atitudine agresivă față de înzestrarea armatei, pe care o vede ca o obligație impusă, o atitudine rigidă față de capitalul multinațional, atât de necesar în România. Liviu Dragnea apasă foarte tare pe pedala eliminării unor taxe și reducerii impozitelor, în special pentru clasa superioară a societății. Din ce în ce mai mult atacă sistemul de asistență socială și de ajutoare sociale. Exact politică de dreapta. Iar peste toate, Liviu Dragnea încearcă să modifice politica penală a României, în interesul unei minorități bogate și corupte. Din care face el însuși parte. Liviu Dragnea nu este nici reprezentantul nomenclaturii comuniste, cum a fost Ion Iliescu, nici universitarul de stânga cum a fost Adrian Năstase, nici exponentul elitei din Ministerul de Externe cum a fost Mircea Geoană, nici noua generație de juriști acoperiți de serviciile de informații cum a fost Victor Ponta. Liviu Dragnea este reprezentantul minorității care a făcut o avere imensă din funcții publice, iar acum dorește să-și asigure un viitor nepenal.", a spus Alin Teodorescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.