Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea ia deciziile, Ponta stă în vitrină și le execută / OPINIE

Așa cum era de așteptat, la rectificarea bugetară, decisă în PSD și nu la guvern, au pierdut ministerele conduse de personaje fără influență în partid și au cîștigat susținătorii lui Dragnea, pesediștii din teritoriu, cei care au primit peste 1 miliard pentru 4000 de proiecte locale. E o rectificare care arată strategia PSD de acum încolo: susținerea financiară a structurilor din teritoriu în vederea alegerilor locale și alocarea resurselor bugetare în funcție de influența în partid și apropierea de Liviu Dragnea.

Pentru ca această strategie să fie funcțională este absolut obligatoriu ca PSD să rămînă la guvernare. În condițiile în care guvernul Ponta cade, PSD riscă să intre în opoziție avînd în vedere că Președintele Klaus Iohannis are pîrghiile necesare (amenințarea cu alegerile anticipate) pentru a-și impune premierul și guvernul preferat. Astfel, Dragnea și cei din jurul său se văd nevoiți să-l suporte pe Ponta în continuare.

Ponta îi oferă lui Dragnea guvernarea și poate cere în schimb susținerea acestuia la cererile de încuviințare a începerii urmăririi penale sau arestării, în caz că mai apar. În același timp, fostul candidat la președinție al PSD ar putea primi un loc călduț în partid și speranța unui viitor mai bun. Ponta nu e un luptător pe viață și pe moarte, de totul sau nimic. E un supraviețuitor. E încă tînăr și nu poate risca o ruptură de PSD sau o înfrîngere totală. Își acceptă înfrîngerea, pune capul în pămînt și poate negocia rămînerea pe banca de rezerve. E preferabil să stai pe banca de rezerve decît să ieși complet din lot.

PSD încă are nevoie de Ponta. La rîndul său, Ponta a înțeles că Dragnea îl poate executa și scoate din politică dacă nu cedează și nu acceptă înfrîngerea.

O astfel de înțelegere între cei doi presupune o subordonare totală a guvernului Ponta față de PSD: Dragnea ia deciziile, Ponta stă în vitrină și le execută. În același timp, Ponta renunță la orice pretenții de putere în PSD. Cel puțin deocamdată.

Dragnea nu are niciun interes să-și execute colegul de partid după ce l-a învins. Îi e suficient să-l folosească și să-l țină la respect, cu cuțitul la gît.

Atît Dragnea cît și Ponta au nevoie de un armistițiu, de răbdare și tutun, cum ar spune Papașa Iliescu. Iar Papașa știe politică și e un Obi Wan Kenobi al supraviețuirii.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.