Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, Ponta sau Dîncu?

BN24

Pe cine ar putea propune PSD pentru postul de Prim-Ministru în cazul în care ar câștiga alegerile și ar avea forța necesară să îi impună lui Iohannis desemnarea acestuia?

Așa cum se poate observa, și PSD trece printr-o criză a resurselor umane. Sunt puțini oameni politici care ar putea ocupa această funcție. După dispariția baronilor locali, social democrații sunt conduși cu mână de fier de președintele, Liviu Dragnea. Partidul s-a consolidat, a câștigat localele, dar niciun lider nou nu s-a remarcat. Nu a apărut omul pe care PSD ar putea juca în campania electorală din noiembrie. Așadar, variantele cele mai fezabile ar putea fi tot din garda veche. Încercăm să vedem care ar fi plusurile și minusurile acestora, pentru a vedea care ar putea fi șansele acestora.

Liviu Dragnea

Președintele PSD are susținerea necesară din partea partidului. Are forța necesară pentru a se auto-impune, dar statutul său de condamnat penal va cântări enorm. Iohannis ar avea argumente puternice pentru a refuza numirea lui Dragnea. Președintele ar avea de partea sa atât Constituția-prerogativa de desemnare, dar și argumentele politice, de imagine necesare. PSD ar putea ieși pierzător din acest război politic.

Victor Ponta

Este în continuare un om politic cu o imagine bună în electoratul social democraților. Nu are o condamnare penală deși este urmărit penal. Este vocal, are experiență administrativă. Poate fi o variantă de avarie pentru PSD, doar în cazul în care Dragnea nu va îmbrățișa o altă variantă. Până la urmă, cine va avea postul de premier va putea să îi ia și puterea lui Dragnea în PSD. Puterea conferită de funcție va fi un puternic atu pentru lupta internă din PSD. Este greu de crezut că Dragnea va accepta să susțină ca șef al executivului o persoană cu greutate din PSD, pentru că asta înseamnă că își sapă singur groapa. În scurt timp, poate rămâne fără președinția partidului.

Din cauza faptului că are probleme penale, Iohannis ar putea refuza și această numire. Ar fi un război mult mai greu de dus de către președinte în acest caz, spre deosebire de cel pe care l-ar putea avea în cazul lui Dragnea, datorită faptului că Ponta are o susținere mult mai mare în electoratul PSD, este mult mai vocal și mult mai dinamic decât Dragnea.

Vasile Dîncu

Pare o variantă bună care ar putea fi îmbrățișată și de Dragnea și de Iohannis. Dîncu are o imagine bună, nu a avut scandaluri de presă, a obținut și o experiență administrativă în acest mandat ca vicepriministu, în guvernul Cioloș. Minusurile sale vin mai mult din partea politică, nu are priză la activul PSD, nu este văzut ca un om de partid. În cazul în care va avea susținerea lui Dragnea, atunci partidul nu va comenta prea mult. Pentru Liviu Dragnea, varianta Dîncu ar fi mai puțin periculoasă. Vasile Dîncu nu are ambiții pe latura politică, nu își dorește, la acest moment, preluarea PSD. Oricând s-ar putea încheia un deal reciproc avantajos între Dragnea și Dîncu. Mai ales că se vorbește că cei au colaborat și până acum.

Iohannis ar putea să îl desemneze fără probleme pe Dîncu ca și premier. Este o variantă care nu îi va crea probleme la nivel de imagine, ca în cazul în care l-ar numi pe Dragnea sau pe Ponta. Desigur, electoratul PNL ar privi cu ostilitate numirea unui premier social democrat, dar acest lucru poate fi justificat în cazul în care PSD ar câștiga alegerile și ar putea face o alianță de guvernare solidă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.