Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea: România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producţia agricolă de la capul tarlalei

Inquam Photos / George Calin
iohannis dragnea tudose

România trebuie să iasă într-un timp rezonabil de ani din stadiul în care vinde producţia agricolă de la capul tarlalei, dar care ulterior se întoarce sub formă de biscuiţi şi alte dulciuri, susţine preşedintele PSD Liviu Dragnea. "Într-un timp rezonabil de ani, România trebuie să iasă din stadiul în care vinde producţie agricolă de la capul tarlalei, o iau marii traderi, o vând afară şi se întoarce la noi ca biscuiţi, pufuleţi şi alte dulciuri. Prin fondul suveran de dezvoltare şi investiţii avem în plan să se investească în reţeaua de prelucrare pentru a creşte valoarea adăugată şi să avem într-un termen rezonabil de ani circuitele integrate, de la producţia agricolă până la produsul finit de pe raft. Nu este un proces uşor, dar este un obiectiv major al nostru, şi când vom ajunge acolo, România va fi una dintre cele mai dezvoltate ţări din UE din acest punct de vedere", a declarat, marţi, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că se va pune la punct în cel mult doi ani de zile o reţea de colectare, depozitare şi vânzare a producţiei agricole. "Am vorbit cu dl ministru (ministrul Agriculturii, Petre Daea n.r) despre toate deplasările pe care le face în ţară şi din discuţiile cu oamenii sunt foarte multe proiecte care vor fi dezvoltate în ţară, unele care vor fi specifice pe anumite zone, începând de la zootehnie şi finalizând cu producţia de legume. Pe noi ne interesează, de exemplu, ca să ajungem în situaţia în care roşiile să fie scoase la poartă şi să vină reţeaua de colectare, aşa cum se lua laptele înainte, iar fermierii doar să le aibă în grijă, să le cultive şi să le îngrijească, iar reţeaua de colectare, depozitare şi vânzare să funcţioneze. Cred că în doi ani de zile putem realiza acest sistem", a adăugat liderul PSD.

Dragnea şi-a exprimat mulţumirea şi faţă de programul de colectare a lânii care a început să dea roade, în condiţiile în care s-au înscris deja peste 15.000 de fermieri. "Sunt bucuros că în programul care va intra în vigoare anul viitor de colectarea lânii, lână care în anii trecuţi s-a ars, s-au înscris peste 15.000 de oieri şi numărul va creşte. Este important că fermierii au încredere în programele noastre din agricultură, pentru că, dacă ei îşi recapătă încrederea şi curajul, îşi vor dezvolta investiţiile şi încet, încet vom câştiga această bătălie cruntă. Nu e uşoară, creşterea producţiei agricole, a zootehniei, legumicole şi pomicole. (...). Ne uităm cu atenţie şi speranţă şi la producţia de struguri din această toamnă. Am mare încredere în ministrul Agriculturii, care trăieşte în fiecare zi şi în fiecare noapte pentru fermierii români. L-am încurajat să continue, şi-a făcut şi o echipă bună la minister şi rezultatele încep să se vadă", a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a anunţat că este în curs de finalizare un proces de evaluare a potenţialului agricol al României, "despre care se tot vorbeşte, dar pe care nimeni nu l-a identificat". "Am vorbit cu domnul ministru acum două luni şi este în curs de finalizare acest proces de evaluare a potenţialului agricol al României, nu este complicat de făcut. Potenţialul este mare şi se tot vorbeşte de el, dar până acum nimeni nu l-a identificat. Noi ne batem în Europa cu ţările mari ca şi nivel de producţie agricolă şi este un obiectiv major al nostru ca România să ajungă pe primul loc, în următorii ani, la unele soiuri. Sunt toate şansele ca să fim pe primul loc în Europa la floarea soarelui, acum o să fim pe locul trei, după Franţa şi Germania. Ne uitam cu atenţie şi la Polonia, dar au trecut abia 8 luni de zile şi am speranţe că, în câţiva ani, România îşi va câştiga locul pe care îl merită în ceea ce înseamnă producţia agricolă din Europa", a subliniat Dragnea, conform Agerpres.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, efectuează marţi o vizită de lucru în judeţul Călăraşi, prilejuită de începerea lucrărilor de execuţie privind modernizarea SPA 388 Navele 2 şi 3 din amenajarea de irigaţii Boianu-Sticleanu şi Gălăţui-Călăraşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.