Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea spune că sunt bani din creşterea economică pentru compensarea eliminării celor 102 taxe

stiripesurse.ro / Florin Puşcaş
liviu dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut marţi că eliminarea celor 102 taxe nefiscale, iniţiativă care aparţine social-democraţilor, va putea fi compensată din creşterea economică, pe care a estimat-o la 49 de miliarde de lei, cu venituri de 15 miliarde de lei. "S-au referit la nedefinirea sursei financiare. Este foarte clar, sursa este prevăzută în lege, sursa este creşterea economică. Noi discutăm de o creştere economică prognozată deja şi de ministerul de Finanţe şi de Comisia de Prognoză, o creştere de la 758 de miliarde de lei valoarea PIB-ului la 807 miliarde de lei, o creştere de 49 de miliarde de lei a PIB-ului, care înseamnă 15 miliarde de lei creştere la venituri numai din această prognoză, fără să discutăm de aplicarea vreunui program al vreunui partid politic", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Liderul social-democraţilor a explicat că numai această sumă de 15 miliarde de lei "acoperă cu mult impactul net de 0,07% din PIB" calculat pentru aceste taxe. "Acoperă chiar şi ce spun ei în mod neadevărat 0,2% din PIB, pentru că ei în 0,2% includ şi fondurile de la AFM, care nu trebuie să fie incluse aici. Dacă Guvernul contestă la Curte, dincolo de faptul că milioane de români sunt frustraţi, sunt lipsiţi un an de zile de şansa de a scăpa de acest stres, pentru că asta înseamnă că anul 2017 nu poate să fie anul în care se elimină aceste taxe. De asemenea, toţi românii care trăiesc în afara ţării vor fi obligaţi să mai plătească şi anul viitor din buzunarul lor peste 200 de milioane de lei taxele consulare. Despre Radio şi TVR nu are rost să mai spun că am spus destul", a mai declarat Dragnea.

Întrebat cum comentează declaraţia premierului despre necesitatea de majorare a impozitelor o dată cu eliminarea acestor 102 taxe, preşedintele PSD a răspuns: "Eu sper că nu a spus lucrul acesta, pentru că aşa ceva nu poate să spună decât cineva care nu înţelege absolut deloc economie". "Decât cineva care ori este atât de setat politic acum încât nu mai ţine cont că e riscant să minţi sau de către cineva care habar nu are ce înseamnă politica fiscal-bugetară. Încă o dată vă spun, impactul este atât de mic, încât poate fi acoperit chiar dacă Guvernul care vine data viitoare nu face decât să lase economia să funcţioneze pe creşterea deja prognozată. Şi apar în plus 15 miliarde de lei venituri la buget", a subliniat Dragnea. Sursa de finanţare lipseşte la proiectul privind eliminarea celor peste 100 taxe, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, a anunţat, marţi, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice. "Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale - n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017", a spus Dragu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menţinând şi eliminarea taxei radio-tv, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.