Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea nu abandonează visul de prim-ministru. Rolul crucial al ALDE în forţarea Cotroceniului

dragnea tariceanu

Aflaţi pe val în mai toate  sondajele, social-democraţii se  pregătesc de   guvernare.  În paralel, caută  soluţia legală cea mai eficientă pentru a pune  în braţele celui  care i-a  adus  pe poziţia fruntaşă, cadoul mult-visat - şefia  viitorului Executiv.  Blocat de o lege moşită în perioada  guvernării Năastase  chiar de propriul partid, Liviu Dragnea  are  nevoie  de altcineva  pentru a  scoate castanele  din foc.  Partenerii din ALDE şi în special, liderul acestora, Călin Popescu  Tăriceanu,  au  rezervată o contribuţie   esenţială în plenul PSD.

Vezi și: Victoria lui Trump se CLATINĂ. Voturile vor fi renumărate în Michigan

În ultimele luni, PSD a evitat să-şi asume, în mod deschis,  un nume pentru funcţia de prim-ministru,  pe motiv că acest lucru va  fi decis  abia  după ce se va  vedea cu rezultatul alegerilor în poală.  Între  timp,  existenţa legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, care nu permite ca o persoană condamnată penal să ocupe un post într-un guvern, a  explodat în  braţele lui Liviu Dragnea care muncise în aceeaşi perioadă  să-şi  construiască profilul de  viitor  premier,  confiscând în acest scop   inclusiv  campania social-democrată pentru parlamentare.

Vechea realitate  legislativă readusă la lumină de presă a  determinat  o reajustare a planurilor liderului  PSD. În loc de o intrare triumfală  în Palatul Cotroceni, bazată pe o  majoritate PSD+ALDE de peste  50% în viitorul Parlament,   Dragnea a dat  semnalul temporizării acestui plan pentru a-şi pregăti terenul într-un alt palat.

Potrivit unor  surse social-democrate, într-o primă etapă va  fi ridicat  obstacolul  legal - legea  care nu permite  unui condamnat să devină  ministru, cu atât mai puţin premier. Acest  rol i-a  fost acordat liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care va  avea  asigurat  scaunul actual de preşedinte  al Senatului şi în  viitoarea  legislatură dacă va face  jocurile  PSD. Conform surselor citate,  Tăriceanu şi al său ALDE  vor  fi  cei care  vor iniţia propunerea de  modificare legislativă, pornind de  la  necesitatea   armonizării acestei legi cu  mult invocata Constituţie. Dar numai  după ce  co-preşedintele ALDE va  avea  asigurat locul de şef  la Senat, iar  oamenii săi diverse funcţii de conducere la nivelul celor  două camere ale Parlamentului şi, mai ales, mai multe ministere cheie în viiitorul Executiv.

Ambele tabere vor astfel  garanţii că nu se  vor trage  pe sfoară reciproc pe acest drum. Social-democraţii nu au  uitat lecţiile date de Dan Voiculescu şi Gabriel Oprea în trecut şi nu vor  ca istorie să se repete. Primul a devenit, în 2004, soluţia imorală pentru Traian Băsescu şi  defuncta Alianţă DA. PUR a sărit atunci în tabăra PDL-PNL, permiţând astfel, la limită, preluarea guvernării de către Alianţa DA. Adrian Năstase, care a susţinut că Alianţa PSD+PUR a câştigat alegerile parlamentare şi era îndreptăţită să formeze Guvernul, l-a acuzat pe Voiculescu de trădare. Al doilea, a rupt în 2009 PSD după venirea lui Victor Ponta  la cârma partidului şi, cu o bună bucată din partid, dar şi o echipă de traseişti de profesie, a înfiinţată UNPR-ul, partid  cu care a  făcut o alianţă cu PDL şi Traian Băsescu pentru a intra la guvernare.

Chiar dacă Klaus Iohannis nu este genul de preşedinte-jucător, PSD nu vrea  să rişte, mai ales că în ALDE, aripa  foştilor  conservatori, condusă de Daniel Constantin,  a lăsat uşa de comunicare deschisă şi cu PNL. Prin  oferirea de  funcţii şi demnităţi celor din ALDE în viitorul parlament şi guvern,  conducerea social-democrată caută să-şi asigure loialitatea acestora  şi să închidă gura  partizanilor alianţei cu PNL şi cu Cotroceniul.

De altfel,  Tăriceanu a dat  deja  semnalul  susţinerii acestui plan.  Promovat iniţial drept propunerea ALDE pentru  premier,  acesta a anunţat că formaţiunea pe care o conduce şi PSD vor propune un singur premier după alegeri. Mai mult, el a invocat  Constituţia care ar  prevala asupra legii  ce aduce ”aduce restrângeri" pentru persoanele condamnate penal.

"Nu sunt jurist de profesie, chit că am o perspectivă politică clară asupra acestei situaţii pe care o ştim cu toţii. Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem”, a explicat Tăriceanu.

Aceste aşa-zise restrângeri vor fi eliminate înainte  ca  majoritatea PSD-ALDE  să meargă la Cotroceni pentru a  impune preşedintelui  propunerea de premier.  "Dacă am  merge  cu Dragnea   nominalizarea pentru premier, Iohannis  ar  respinge-o imediat , în baza acestei legi. Legea de funcţionare a Guvernului  va   fi modificată înainte de  consultările de la Cotroceni. Tăriceanu  şi Iordache vor  avea grijă ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, în procedură de urgenţă", ne-au explicat surse  convergente  din PSD şi ALDE.

Acest plan  ar putea  însă genera  un  adevărat  blocaj  instituţional.   Chiar dacă  restricţiile  vor  fi eliminate  în plenurile celor două camere ale Parlamentului,  odată legea  adoptată, ea poate fi  respinsă de la promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis şi retrimisă  spre reexaminare noului legislativ. Această situaţie ar putea  provoca însă întârzieri cu efecte majore asupra adoptării  viitorului buget de stat. În lipsa unui  nou guvern validat,  proiectul de buget riscă să nu ajungă  în parlament spre dezbatere, amendare şi votare,  dar social-democraţii au de gând să arunce responsabilitatea tot spre Cotroceni, ca  singura  instituţie care s-ar opune voinţei electoratului, mai susţin sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.