Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea vs. Cioloș, faza pe programe

ciolos dragnea

În dimineață asta am citit rezumatul programului economic al PSD alături de rezumatul raportului de un an al Guvernului (apoi părți din documentul original). Cine a comunicat mai bine? Vedeți în paragrafele următoare.

Liviu Dragnea a prezentat din programul economic al PSD, însă, nu mă îndoiesc, ideile vor fi însușite și de ALDE. Citez din articolul Agerpres.

"TVA general ar urma să scadă, de la 1 ianuarie 2018, de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende de la 5 % la 0%  (...).

Totodată, majorarea plafonului pentru opțiunea de înregistrare la plata TVA, în cazul IMM și PFA, va fi în două etape: de la 220.000 lei la 300.000 lei prin actualizarea cursului de schimb euro-leu, respectiv de la 300.000 lei la 1.000.000 lei — solicitare către CE. Impactul asupra bugetului de stat este estimat la 3,8 miliarde de lei."

Nu comentez oportunitatea pentru că nu sunt economist dar și pentru că nu văd sa existe studii de fundamentare ale acestor masuri. Pe partea de comunicare, însă, sar în ochi două lucruri. Primul este că PSD pare extrem de sigur pe controlul exercitat asupra electoratului de tip vrem-ca-statul-sa-dea-la-cei-ce-nu-au. O mișcare atât de agresivă spre electoratul PNL/USR nu se face decât dacă știi că nu pierzi propriul electorat. Dacă acesta este un calcul prudent sau nu, vom vedea la alegeri.

Al doilea lucru este că propunerile sunt, în același timp, precise și inteligibile. Poți imagina doi oameni discutând la o bere că, uite, PSD vrea să scadă TVA, după cum poți imagina și doi contabili discutând cifrele.

Dacian Cioloș nu poate prezenta explicit un program de guvernare pentru că și-a prezentat deja o viziune generală dar și pentru că, teoretic, el nu candidează. Pentru scopul acestei analize, însă, voi continua să îl consider pe Cioloș port-drapelul coaliției informale USR-PNL.

Citez mai jos din articolul Agerpres. Sublinierea îmi aparține

"Am promovat transparența și deschiderea statului față de cetățeni, ca pârghii de combatere a corupției, am redus birocrația și am pus bazele unor proiecte de modernizare și digitalizare a serviciilor publice (....)

Potrivit bilanțului Executivului, "integritatea este vitală pentru sănătatea societății". În acest sens, sunt amintite măsuri precum operaționalizarea Agenții Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și promovarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020."

Prima dată observăm că Guvernul ne vorbește mai mult în concepte decât în cifre și mai mult în eforturi decât în realizări. Nu ni se spune "statul este mai transparent" ci, doar!, "am promovat transparența", "am pus bazele".

Alegerea de a vorbi în concepte vine probabil dintr-un efort de a umaniza comunicarea în campanie electorală. Există și cifre, dar mai la coadă:

"Am făcut deja o serie de majorări și, totodată, de corecții salariale: în sănătate - creștere medie 15% - aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; în educație – creștere medie 10% - 280.000 de cadre didactice au beneficiat de această măsură. Am făcut o echilibrare a grilelor salariale în așa fel încât medici din spitale diferite aflați pe aceeași funcție și având aceeași experiență să fie plătiți la fel. Aceeași filozofie a fost aplicată în cazul salariilor cadrelor didactice. Corecțiile salariale au implicat o alocare bugetară de 2,6 miliarde de lei. "

Tot mai jos există și referire la facilitățile către mediul de afaceri. Cel mai probabil documentul e scris de niște oameni care cred că narațiunea vinde și cifrele încurcă. Ceea ce este greșit: narațiunea vinde, dar cifrele conving, chiar atunci când nu le citești.

Dar, dacă rămânem în prima partea a raportului guvernului, cea care în mod normal este și cea mai citită, mai observăm ceva: beneficiile specific e pe care le-a obținut cetățeanul nu sunt deloc evidente. Să facem din nou testul conversației la bere. Vă puteți imagina un prieten care vă zice, frate, Cioloș a operaționalizat Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și a promovat Strategia Națională Anticorupție 2016-2020. Evident că nu. Nimeni nu vorbește așa.

Este posibil, probabil chiar, că raportul ar avea numai de câștigat dacă primele pagini ar fi pur și simplu tăiate. Asta sugerează că autorii au făcut un efort de a face informația lizibilă, dar nu au ajuns până la nivelul la care să gândească precum un alegător și, prin asta, mai mult au stricat decât au ajutat.

 

În concluzie, comunicarea lui Liviu Dragnea a fost îndrăzneață din punct de vedere strategic - poate chiar riscantă. Dar a fost bine executată: textul este lizibil, precis, relevant. Comunicarea Guvernului a fost mai prudentă, reflectând, poate, mesajul trans-ideologic al lui Cioloș. Execuția a fost ... amestecată, dar părțile rele sunt plasate mai bine decât părțile bune ceea ce creează riscul să nu auziți în presă lucrurile cu adevărat interesante.

 

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.