Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragos Doroş, dezvăluiri despre insolvenţa Hexi Pharma: Este o umbrelă foarte bună

mediafax.ro
hexi pharma

Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi livraţi spitalelor, şi-a cerut insolvenţa pentru că aceasta reprezintă "o umbrelă foarte bună", în condiţiile în care legea din România este foarte generoasă şi ar trebui modificată, a declarat şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24, citat de news.ro.

Miercuri, Hexi Pharma şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Compania a invocat, în cererea de insolvenţă, o datorie de 23,5 milioane de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii, dar şi facturi în valută neachitate de peste 20 de milioane de euro către două firme din Cipru.

Unul dintre acestea are legătură cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar celălalt se regăseşte în acţionariatul Unilab SA, deţinătoarea laboratorului care verifica produsele Hexi Pharma.

"Hexi Pharma şi-a cerut insolvenţa pentru că aceasta este o umbrelă foarte bună", a afirmat Doroş, care a menţionat că insolvenţa este prevăzută în legislaţie tocmai ca o formă de protecţie a unei firme faţă de creditori.

Din cauză că multe firme îşi cer insolvenţa tocmai pentru a evita plata datoriilor, iar Fiscul pierde sume foarte mari în cazul insolvenţelor, ANAF va cere modificarea legii insolvenţei, pentru a limita posibilitatea abuzurilor în cazul plăţii taxelor, a precizat preşedintele ANAF.

ANAF a demarat o anchetă privind compania Hexi Pharma, dar doar din punctul de vedere al taxelor, ancheta principală fiind de competenţa altor instituţii.

"Hexi Pharma este un contribuabil pe care îl avem în evidenţă. Această firmă este în atenţia opiniei publica pentru că nu şi-a desfăşurat activitatea de bază. E posibil ca ei să fie în regulă din punctul de vedere al taxelor”, a menţionat Doroş.

'Bătaie ruptă din Rai' într-un cimitir: 100 de persoane implicate, trei au murit / VIDEO

În legătură cu exportul profitului pe firma din Cipru, de care este bănuit patronul Hexi Pharma, Alexandru Dan Condrea, şeful Fiscului a declarat că ANAF poate repatria sumele prin nerecunoaşterea sumelor trecute în facturi.

Astfel, dacă preţul de achiziţie în Cipru este 1 leu, iar preţul de vânzare din Cipru în România este 10 lei, ANAF va analiza documentele şi va recunoaşte preţul de vânzare în România la nivelul preţului din Cipru, de 1 leu, majorând automat nivelul taxelor care trebuie plătite la bugetul din România, a explicat Doroş.

Aceste operaţiuni sunt întâlnite la firmele din România prin metoda preţurilor de transfer, care vizează exportul profitului către ţări - paradisuri fiscale, de obicei - în care taxele sunt mai mici.

Preţurile de transfer pot fi folosite şi de către firme străine pentru a exporta profitul de la filiala din România către ţara în care îşi are sediul compania-mamă, spun specialiştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.