Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragoste cu năbădăi la vârful celui mai mare partid din România

Liviu_Dragnea_la_Consiliul_National_al_PSD_(10776720636)

Poate și din cauza scăderii continue a încrederii în politicieni, aceștia au experimentat în ultimii ani fel de fel de conduceri bicefale, în care fiecare jumătate avea rolul de a pune la bătaie puținul de credibilitate pe care a reușit să și-l salveze.

Plecând de la liberalii mai vechi sau mai noi, Alina Gorghiu, Vasile Blaga și până la reformatorii „wannabe” ai aceluiași segment, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, a împărți puterea la doi nu mai este astăzi o problemă așa de mare.

Și în PSD există o formă bicefală de împărțire a puterii, chiar dacă ea nu este prinsă în vreun regulament intern. Cu perioade de pace și de război deopotrivă, Liviu Dragnea și Victor Ponta își împart puterea în interiorul celui mai mare partid din România. Asta înseamnă, totuși, ceva.

Dacă grupările din PNL și ALDE se luptă pentru putere în limita unor regulamente și statute, războiul rece dintre Dragnea și Ponta nu are reguli de arbitraj – este permis orice. Chiar și pomparea cu parlamentari într-un partid de nișă, pe care-l expui amenințător în fața celuilalt, pe post de backup.

Chiar când ai fi gata să crezi că drumurile celor doi se vor despărți, aceștia refac frontul comun. Motivele nu sunt altele decât propriile interese, rezultând o relație de interdependență pe care tocmai schimbul de lovituri dintre cei doi a făcut-o să crească în intensitate.

Este clar că Dragnea și Ponta, cu atât mai mult împreună, dispun de resurse printre cele mai diverse prin care pot influența scena politică. Și nu, nu mă refer aici la lucrurile alea incriminabile de DNA.

Așadar, cine a fost gata să parieze la un moment dat că ruptura dintre Ponta și Dragnea va deveni iremediabilă, să se gândească doar că frica este un catalizator mai puternic decât orgoliul unei persoane, fie el și rănit.

Există, pe de-o parte, frica de a pierde o întrecere electorală și, odată cu ea, locul rezervat la acel nivel al politicii unde aerul e mai rarefiat.

Poate fi resimțită, de asemenea, și teama de a fi prins din urmă de către justiție. Simpla prezență a acestor două senzații reprezintă un motiv mai mult decât suficient ca principalii cai putere din PSD să se înhame și să tragă, din nou, la aceeași căruță.

Dragnea are nevoie de Ponta și Ponta are nevoie de Dragnea. Ca și în cazul altor lideri politici centrali, pentru cei doi social-democrați, a doua parte a anului 2016 poate reprezenta un moment de cotitură în privința viitorului politic.

Ne așteaptă o perioadă cu destule breaking news-uri, cu îndeajuns de multe situații limită în care se vor vedea puși liderii politici din România. Unii dintre aceștia vor ajunge chiar să parieze tot pe ultima carte, iar jocul de all in a fost întotdeauna spectaculos.

Cine se gândea deci că PSD-ul va intra în campanie cu tensiuni mocnind amenințător în interiorul partidului, surpriză! Codruța Kovesi și DNA le-au dat celor doi un nou motiv de a sta împreună. În rest, putem considera că  îndemnul rostit de Ponta înaintea prezidențialelor din 2014: „Dacă nu câștigăm alegerile, scapă cine poate” a rămas și în acest an laitmotivul conducerii social-democrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.