Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drama României: A exportat personal medical în valoare de 600 de milioane de euro

medici-spital-sanatate

România a oferit în ultimii 10 ani strainatatii medici si cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat joi în cadrul unei dezbateri vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, Florian Popa.

'Dupa Revolutie, în anii 90 s-a observat ca procentul celor plecati si celor care voiau sa plece din tara medici era de 60%, acestia având între 38-40 de ani. În ultimii ani, 60% din medicii care aleg strainatatea au vârste între 42 si 48 de ani. România a oferit în ultimii 10 ani medici si cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone în tara total neacoperite din punctul de vedere a existentei medicului. În spatiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveste lipsa personalului medical. Este o risipa mare de resurse. Dupa 6 ani de studii, doar o mica parte dintre absolventi intra într-un ciclu de specializare', a spus Popa.
Potrivit acestuia, scolile de medicina din România scot aproximativ 3.000-3.500 de absolventi pe an si anual pleaca din tara aproape 3.000.
Senatorul a mai afirmat ca, pentru a împiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de catre studentii la medicina care prevede ca acestia sa lucreze în tara dupa absolvire un numar de ani, iar în cazul în care pleaca mai devreme sa plateasca scolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la aceeasi masura.
'Se pare ca aceasta solutie nu este acceptata. Rezolvarea consta într-o pozitie mai ferma a statului român în favoarea unui program european mai larg care sa ofere compensatii pentru tarile care ofera creiere si specialisti. Suntem într-o perioada în care pregatim oameni care dispar, generatii întregi dispar. Ar fi necesar un program european în care primitorii sa ofere compensatii formatorilor', a spus vicepresedintele comisiei.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a sustinut ca România se confrunta cu 'o mare drama nationala' - exodul medicilor.
'Tot Estul Europei se confrunta cu aceasta problema. Singura sansa de a gasi o solutie este de a aborda aceasta tema la nivel european. În acest moment tarile sarace dau mai mult tarilor bogate în sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est european care sa ridice si sa sustina aceasta problema', a sustinut secretarul de stat.
Pe de alta parte, europarlamentarul Cristian Busoi, membru în Comisia de Sanatate a Parlamentului European, a sustinut ca solutia nu se afla la Bruxelles, ci în România.
'Este o problema nationala care trebuie rezolvata în România. Nici tarile care primesc medici români nu sunt întru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul ca tineri talentati, entuziasti vin si la iau pacientii. Este putin probabil sa poata sa existe un program european de compensare a medicamentelor, pentru asta avem nevoie de schimbarea tratatelor. Fondurile europene sunt decise pâna în 2020', a spus Busoi.
În opinia sa, problema salariilor mici ale medicilor nu este singura.
'Avem probleme de organizare, de avansare în cariera, de transparenta prin care se ocupa functiile', a aratat Busoi.
Potrivit acestuia, ar fi necesara o mai mare transparenta în sistemul medical, dar si depolitizarea acestuia. AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.