Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreapta a ieșit în stradă: Miting uriaș în Macedonia / VIDEO

Zeci de mii de simpatizanţi de dreapta au manifestat marţi la Skopje pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un guvern de coaliţie între social-democraţi şi minoritatea albaneză care, în opinia lor, ar aduce atingere unităţii naţionale a Macedoniei, relatează AFP.

Manifestaţia de marţi a coincis cu vizita la Skopje a comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, venit să pledeze pentru formarea rapidă a unui guvern, scrie agerpres.ro.

Uniunea Europeană l-a îndemnat pe preşedintele de dreapta, Gjorge Ivanov, să revină asupra refuzului său de a-l lăsa pe liderul social-democraţilor (SDSM), Zoran Zaev, să formeze împreună cu partidele minorităţii albaneze un guvern de coaliţie ce ar dispune de majoritate în parlament (67 de mandate din totalul de 120).

"Avem de urgenţă nevoie de un nou guvern care să se ocupe de reforme, nu avem timp de pierdut", a scris Johannes Hahn pe Twitter.

Preşedintele Gjorge Ivanov, apropiat de VMRO-DPMNE la putere din 2006, susţine că guvernul de coaliţie dintre social-democraţi şi albanezi ar pune în pericol unitatea naţională a Macedoniei.

Aflat în vizită în Ungaria, el a făcut cunoscut prin intermediul cabinetului său că nu se va putea întâlni cu Johannes Hahn.

El a repetat refuzul său de a-i încredinţa gestionarea ţării lui Zoran Zaev "fără o condamnare publică prealabilă şi o respingere" a revendicărilor partidelor albaneze, în special acordarea statului de limbă oficială limbii albaneze pe întreg teritoriul ţării, potrivit unui comunicat al cabinetului său.

Simpatizanţi ai dreptei naţionaliste ies de trei săptămâni în fiecare seară pe străzile oraşelor din Macedonia, în special la Skopje, fluturând drapelul naţional.

Albanezii reprezintă între 20% şi 25% din populaţia acestei ţări cu 2,1 milioane de locuitori.

Comisarul "Hahn a refuzat să ne primească astăzi (marţi). Oamenii resping pretinsa lui îngrijorare dacă nu poate pronunţa numele acestei ţări", a declarat unul dintre organizatori, Bogdan Ilievski.

El s-a referit la faptul că procesul de aderare a Macedoniei, candidată la UE din 2005, este blocat de Grecia din cauza unui diferend între Atena şi Skopje privind numele fostei republici iugoslave.

Opoziţia de centru-stânga i-a cerut vineri dreptei să accepte un "transfer paşnic al puterii".

Macedonia se află de doi ani într-un impas politic, instalat după publicarea unor interceptări ilegale dezvăluind fapte de corupţie ce implică sferele cele mai înalte ale puterii.

Social-democraţii îl acuză pe patronul dreptei, Nikola Gruevski, la acea dată prim-ministru, că a ordonat interceptarea ilegală a mii de opozanţi, personalităţi religioase, din media sau din rândul societăţii civile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.