Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreapta populistă germană vrea să se apropie de Frontul Național francez

marine le pen

Partidul de dreapta populist german AfD vrea sa îsi consolideze cooperarea cu partidul francez de extrema dreapta Frontul National (FN) si cu alte partide eurosceptice, a afirmat copresedinta formatiunii, Frauke Petry, într-un interviu aparut marti, potrivit AFP.

'Cooperarea cu Frontul National la nivel european este dezirabila în termeni de Realpolitik', a explicat Frauke Petry pentru cotidianul local din Munchen, Münchner Merkur, în contextul în care în Austria candidatul extremei-drepte a fost învins doar la limita la alegerile prezidentiale pe fondul ascensiunii populismelor în Europa.

'Ne dorim un mare grup parlamentar eurosceptic' în Parlamentul European, unde Alternative für Deutschland (AfD) dispune de doi alesi, a adaugat ea. 'Iar un grup parlamentar eurosceptic trebuie sa adune pe cât posibil toate fortele pentru a avea influenta', a adaugat copresedinta acestui partid aparut în urma cu trei ani.

'Germania, Franta si Marea Britanie trebuie sa coopereze daca vrem sa reformam aceasta Uniune Europeana. Nu o putem face fara Frontul National', a insistat Frauke Petry.

Chestiunea apropierii între AfD si FN preocupa conducerea partidului de mai multe saptamâni. AfD a criticat deseori unele aspecte ale programului partidului condus de Marine Le Pen, în special cele economice.

Pe de alta parte, unii membri ai AfD se tem de apropierea de un partid francez cunoscut pentru unele derapaje verbale din trecut privind Holocaustul, un subiect tabu în Germania.

AfD, creat de opozanti ai euro, este deja tinta a numeroase critici, în special pentru deriva sa de dreapta si pozitiile anti-islam.

Însa eurodeputatul Marcus Pretzell, care este si sotul lui Frauke Petry, a decis recent sa se alature grupului parlamentar condus de FN în PE.

Dovada a divergentelor din cadrul acestui partid german, un vot sensibil privind o apropiere de FN a fost evitat la începutul lunii la un congres al AfD.

AfD a devenit mai vizibil în peisajul politic german în special în contextul crizei refugiatilor. Venirea a 1,1 milioane de imigranti si refugiati anul trecut în Germania i-a bulversat pe germani, o parte a populatiei devenind tot mai îngrijorata.

Partidul, care a facut progrese semnificative la trei scrutine regionale recente, este în prezent creditat cu circa 15% din intentiile de vot, conform mai multor sondaje.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.