Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drept la replică în Scandalul cu fostul șef al Securității

replica

Ca urmare a articolului "Reactie de la Controceni intr-un SCANDAL universitar: `Sunt de-a dreptul costernat`" aparut pe site-ul dvs. ( http://www.stiripesurse.ro/reactie-de-la-cotroceni-intr-un-scandal-universitar-sunt-de-a-dreptul-consternat_971638.html ), organizatorii simpozionului "1989, Adevar si manipulare" doresc sa clarifice aceasta situatie.

Într-o zi de iarnă, 21 decembrie, anul de grație 1848, dintre coperțile unei lucrări ce avea să facă istorie, Manifest der Kommunistischen Partei, avea să coboare, mai întâi prin Europa, o stafie sub forma unor cuvinte: “stafia comunismului”. Încarnată și instituționalizată apoi în jumătate de mapamond, avea să bulverseze, popoare, state, indivizi. Cei care nu credeau în fantome, aveau să simtă pe pielea lor o uriașă forță fizică, o mecanică socială strivitoare. Dar, ca orice fantomă care se respectă, după trecerea nopții și a întunericului, a dispărut. Așa am crezut și noi până de curând, când a apărut o contra-fantomă care ne acuză de ritualuri demonice de invocare și resuscitare a fantomei comunismului. Rolul contra- fantomei este jucat de domnul Andrei Muraru, fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și, actualmente, consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă.

Pentru descifrarea acestui preambul metaforic se cuvine să acordăm prioritate faptelor.

Institutul de Politici Publice, Administrație și Științele Educației al Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a organizat Simpozionul științific “1989, Adevăr și manipulare”, derulat în data de 29.10.2015.

Simpozionul face parte dintr-o serie de manifestări circumscrise uneia dintre temele majore abordate și cercetate în cadrul Institutului: Condamnarea regimului totalitar comunist.

La eveniment au participat cadre didactice universitare, cercetători, istorici, atât din județul Gorj cât și din țară, reprezentanți ai autorităților locale, studenți de la specializările Istorie și Relații Internaționale, ziariști, persoane interesate de Revoluția din 1989.

Au fost invitați, din perspectiva tehnicilor de cercetare specifice istoriei orale, ca surse vii, depozitare de informații, decidenți și protagoniști în multe momente ale epicentrului politico-social 1989, generalul Iulian Vlad, fost șef al Securității, colonelul Filip Teodorescu, șef în contraspionajul românesc și generalul Dan Voinea, cel mai important investigator al evenimentelor.

Prin regulamentul de desfășurare a simpozionului, nimeni nu a fost îndrituit să conferențieze în fața auditoriului.Manifestarea, înregistrată integral audio-video, a fost moderată cu echilibru și competență de președintele Senatului Universității “Constantin Brâncuși”,prof. dr. Adrian Gorun, secondat de prof. Valentin Popa.

Toate luările de cuvânt ale invitațiilor au fost răspunsuri la întebări sau la solicitarea unor clarificări venite din partea participanților prezenți în sală.

Cum se raportează domnul Andrei Muraru la simpozionul organizat de noi? Într-un mod atipic, începând cu o concluzie asupra unui eveniment despre care, pe românește, habar n-are nimic, înlocuind informațiile și rațiunea cu o jenantă emfază emoțională. Reproducem textual: „Sunt de-a dreptul consternat la aflarea veștii că ultimul șef al Securității, Iulian Vlad, a fost invitat să le vorbească studenților într-o universitate de stat.Nu are niciun fel de importanță sub ce pretext a fost prezent și prezentat... Așadar prezența sa într-o instituție de învățământ superior este un gest care ultragiază memoria victimelor comunismului”.

Ne mai amenință, apoi ,domnul Andrei Muraru, foarte voalat, ce-i drept, că ”actul” nostru nu ar scăpa ”impenitent” pe alte meleaguri, dar se repliază imediat și ne oferă, spre binele tuturor, garanția profesiunii sale de credință, precum că națiunea trebuie ținută într-un mediu aseptic (“memoria națiunii este cultivată tocmai pentru a evita ca indivizi ori instituții să cadă pradă amneziei și confuziei”).

Nu știm cine și ce îl legitimează pe domnul Muraru în calitate de cenzor al demersului științific. Știm, însă, că libertatea academică nu poate fi îngrădită prin mofturi completate cu fragmente de moralism ieftin.

După 26 de ani de implicare, și nu de simplă contemplare, în decelarea și condamnarea publică a crimelor regimului totalitar comunist (domnul Muraru, în calitate de istoric și de politician interesat de societatea civilă ar fi trebuit să fie mai informat de “vestitorii” săi cu privire la contribuția științifică a profesorilor Adrian Gorun, Gheorghe Gorun, Valentin Popa și George Niculescu în cercetarea și investigarea ororilor comunismului, sau cu privire la diseminarea valorilor democrației pluraliste în spațiul public) NOI suntem consternați de …”consternarea” domnului Muraru în privința demersurilor noastre întru aflarea adevărului prin recursul la evenimentele din decembrie 1989.

Simpozionul “1989, Adevăr și manipulare”, înscris tocmai pe coordonatele rezolvării paradoxului lui Jacques Taminiaux, cel al tensiunilor dintre episteme și doxa, a stârnit reacția dominată de umori a tânărului istoric, Muraru. Dumnealui, consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă, lansează în spațiul public, prin disimularea opiniei private(facebook), un set de incriminări și idei insidioase, menite a discredita exact ceea ce clamează a-i susține demersul de cercetător: aflarea adevărului istoric. Să nu aibă, oare, istoricul Muraru, în memoria activă, teribila experiență a întâlnirii pe care Hannah Arendt a avut-o, în circumstanțe speciale, cu Eichmann, monstruosul criminal nazist, experiență prin care i s-au relevat” răul radical” și “răul banal”? Suntem convinși că istoricul Muraru a parcurs lucrarea “Eichmann in Jerusalem” (Editura Humanitas oferă cu generozitate traducerea în limba română), dar avem proba că nu a înțeles explorarea pe care o personalitate onestă o face în interstițiile tenebroase ale ființei umane.

Poziționarea domnului Muraru în parametrii unei ideologii puriste alimentează ipoteza translației personalității sale dinspre adevăr și istorie către politică și manipulare.

Cercetarea stiințifică ce vizează, diacronic, substanța și semnificația faptelor comunităților umane și ale protagoniștilor acestora nu lucrează cu categorii de persoane”nefrecventabile” sau cu tăcerea vinovată asupra subiectelor tabu.

Așadar, domnul Muraru ne-a admonestat întinzând spre noi arătătorul mâini drepte.

Îi sugerăm să repete gestul în oglindă. Va avea surpriza unui feedback paradoxal: Andrei Moraru, cel din oglindă,va apărea întinzănd spre noi, mustrător și amenințător, arătătorul stângii. Un asemenea simplu experiment poate provoca și sindromul perplexității de care a suferit cândva Gelu Voican.

Tot printr-o oglindă, se poate obține și un subtil efect anamorfic. Domnul Muraru poate apărea ca apologetul unei ideologii înnoite, „purificatoare”, deghizat în consilier prezidențial.

Sau invers. Chiasm.

P.S. De mai bine de un deceniu, Universitatea „Constantin Brâncuși” angrenează, anual, studenții în aplicații juridice și procesuale simulate pe tema Condamnarea comunismului.

Universitatea „Constantin Brâncuși” a fost prima din România care a propus un amendament privind interzicerea exercitării funcției didactice de către angajații fostei Securități.

Recomandăm domnului Andrei Muraru recenta lucrare apărută la Editura Pro Universitaria, 1989. România între revoluție și lovitură de stat,o profundă analiză a evenimentelor realizată de universitarii Adrian Gorun și Tiberiu Horațiu Gorun.

Prof. univ.dr. Adrian Gorun, președinte al Senatului Universității „Constantin Brâncuși”

Prof. Valentin Popa,

Prof. univ. dr.George Niculescu, director al Institutului de Politici Publice, Administrație și Științele Educației

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.