Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drepturile fundamentale în Ungaria: deputații cer activarea articolului 7

Comisia Europeana

Situația din Ungaria justifică activarea procedurii care ar putea duce la sancțiuni pentru Ungaria, spun deputații în rezoluția adoptată miercuri.

• Deputații văd o deteriorare serioasă a statutului de drept și democrației

• Legile controversate trebuie suspendate sau retrase

• Fondurile UE pentru Ungaria să fie supuse unei evaluari

Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, deputații spun că situația actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili dacă există ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE de către un stat membru.

Rezoluția cere:

• activarea articolului 7(1). Deputații cer Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne să redacteze o rezoluție oficială ce va fi supusă la vot în plen

• guvernului maghiar să retragă legile împotriva azilanților și organizațiilor neguvernamentale și să ajungă la un acord cu autoritățile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituție liberă

• Comisiei Europene să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către guvernul maghiar

Un test pentru UE

Recentele evoluții din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun deputații. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menționat în rezoluția din 25 octombrie 2016.

Rezoluția a fost adoptată cu 393 de voturi la 221 și 64 de abțineri.

Background

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.