Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dublinul cere Londrei soluţii în legătură cu frontiera irlandeză

rfi.fr
Brexit

Prim-ministrul irlandez, Leo Varadkar, a insistat vineri ca Marea Britanie, responsabilă pentru Brexit, să vină cu "propuneri creative" pentru a evita revenirea la o aşa-zisă "frontieră dură" ("hard border"), ce presupune controale vamale şi posturi de control, relatează AFP.

"Noi nu vom crea o frontieră pentru 'brexitişti', deoarece ei sunt cei care au vrut să o aibă. Aşa că ei trebuie să spună cum ar trebui să arate şi să-şi convingă propriii alegători dacă acest lucru este într-adevăr o idee bună", a declarat Varadkar într-un briefing de presă la Dublin, scrie agerpres.ro.

"Nu îi vom ajuta să creeze o frontieră despre care noi credem că nu ar trebui să existe deloc. Pentru guvernul nostru, nu ar trebui să fie nicio frontieră economică. Noi nu o vrem", a adăugat prim-ministrul singurei ţări care are o frontieră terestră cu Regatul Unit.

Problema sensibilă a frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord este considerată una prioritară de către Uniunea Europeană, alături de cu soarta expatriaţilor europeni şi factura pentru Brexit.

O revenire a frontierei riscă să provoace un şoc acestor două economii deosebit de strâns legate între ele.

Conform cotidianului The Times, Londra a propus recurgerea la mijloace tehnologice precum camere de supraveghere, pentru a evita revenirea la "hard border", o soluţie ce nu pare să convingă Dublinul.

"Avem o frontieră de 500 km lungime, cu 400 de puncte de trecere", a reamintit vineri ministrul irlandez al afacerilor externe Simon Coveney la postul de radio RTE, estimând ca nerealist "să se pretindă rezolvarea problemei cu camere".

Anterior, ministrul a evocat posibilitatea de a instaura frontiere în porturile şi aeroporturile insulei pentru a permite continuarea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor între nordul şi sudul Irlandei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.