Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 iunie 2016 - o nouă Duminică a Orbului pentru români?

Adevarul.ro

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că cine nu își învață istoria este condamnat să o repete. În istoria post decembrie 1989 a României, un moment, mai mult decât altele, este evocat în permanență: Duminica Orbului din 20 mai 1990, când Ion Iliescu și acoliții săi reușeau, printr-un scrutin electoral extrem de controversat, să se legitimeze ca și conducere aleasă democratic.

Ce a urmat după, știm deja cu toții. Mai bine de 26 de ani pierduți, cu aceeași oameni politici învârtindu-se, ciclic, la putere. O țară despre care ni se confirmă acum cât de coruptă putea fi, unde practic toate instituțiile importante ale statului au fost mânjite de spectrul mitei, ai traficului de influență, al spăgilor pentru funcții.

După 26 de ani, iată, românii sunt iarăși chemați la vot în Duminica Orbului (duminica a VI-a după Înviere), care anul acesta pică fix pe 5 iunie. S-a schimbat ceva în cei 26 de ani de orbire? Nu prea îți vine să dai un răspuns pozitiv. PSD se pregătește de o victorie en-fanfare, pe care, în noiembrie 2014, puțini își mai permiteau să și-o imagineze.

PNL se pregătește de o înfrângere pe care nici ei nu vor să o creadă. De la partidul care a dat președintele țării, de la partidul care avea la începutul anului 2015 peste 40% în intenția de vot, liberalii își fac acum curaj și speră să ajungă la măcar un 30% scor național dar cu un București pierdut pe linie. Sau aproape, căci Raețchi și Sava încă luptă cu șanse.

Băsescu e tot pe acolo. Iliescu, da, același Iliescu de la începutul anilor 1990, stă liniștit acasă și din când în când mai iese să dea directive poporului pesedist. Și să le dea speranțe unora care încă l-ar mai vota. Pentru orice funcție.

După alegerile din 20 iunie 1990, mulți români au început să regrete alegerile făcute și să se întrebe cum ar fi arătat România dacă..Rațiu, dacă PNL..dacă PNȚCD. Oare pe 5 iunie 2016, românii vor alege cu ochii deschiși și bine, sau vor da din nou vina pe nefasta soartă, care i-a trimis la vot într-o nouă Duminică a Orbului?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.