Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 10 ani de Președinte-Om, trecem la un Preşedinte-Tablou

revista presei

Evenimentul Zilei:

Traian Băsescu a venit în fruntea țării după doi președinți care au cultivat hieratismul de Înaltă Funcție. Și Emil Constantinescu și Ion Iliescu au împrumutat de la Monarhi  păstrarea într-un soi de Olimp, chiar dacă dîmbovițean. Mai mult la Ion Iliescu în al doilea mandat și mai puțin la Emil Constantinescu, noi, muritorii ne întrebam deseori ce face și ce crede acolo, suit în vîrful Dealului Cotroceni, ca Zeus presupus dincolo de norii care ascundeau Olimpul. Și din cînd în cînd, veneau să ne spună, transfigurați de fericirea de a fi văzut Înalta Strălucire, demnitari, consilieri, ziariști, ce crede Mărețul Padișah despre o chestiune controversată, asupra cărui muritor, dar mai ales asupra cărei muritoare, a poposit o clipă Ochiul Lui. Traian Băsescu a șocat chiar din primele zile, coborînd Președinția din Olimpul Europei de Est în realitatea de fiecare zi a românilor. În acord cu o vremurile contemporane, el a introdus în România Ștăbismului țeapăn, solemn, formula, practicată de toți marii lideri ai lumii – de la Obama la Putin – Și președintele e om. Prin urmare, timp de 10 ani, l-am avut lîngă noi, vecin de stradă, vecin de raft la cumpărături, vecin de bodegă, vecin de loc în tramvai, pe președintele României.Am știut aproape în fiecare clipă ce face și ce crede Președintele României, pe cine iubește (chiar și ca persoană fizică) și pe cine urăște, cui ar vrea să-i dea o sărutare și cui ar vrea să-i dea un cap în gură. Acest stil de a fi președinte s-a impus deja ca model în conștiința românilor. Bag seamă că noul președinte ține morțiș să se întoarcă la Președintele olimpian, ba chiar la Președintele-Tablou. Despre ce face și ce crede el aflăm prin intermediari, de la inși unsuroși, care ne susură la ureche, o dată cu mirosul gurii lor, ce a mai zis Klaus Iohannis despre șefia de la PNL, pe cine preferă el,  cine vor fi consilierii. Toate aceste lucruri ar putea să le spună Klaus Iohanis. Cel puțin eu, obișnuit cu stilul Traian Băsescu, mă aștept la un președinte viu, despre care să pot spune Este! și nu la un Președinte-Tablou, pe care au Înalta Fericire de a-l vedea, ca la Luvru Mona Lisa, doar cei care au plătit bilet de intrare și au reușit să găsească loc lîngă el. După nici o lună de Președinte-Tablou, o să vedeți ce dor o să ne fie de un Președinte-Om. Altfel spus, de un președinte ca Traian Băsescu!

Digi24:

Președintele rus, Vladimir Putin, pare „desprins de realitate” atunci când spune că economia țării sale – grav afectată de sancțiunile occidentale – își va reveni în aprozimativ doi ani, a declarat jurnalistul Emil Hurezeanu: „Pare puțin izolat de realitate. Scuza că e proaspăt îndrăgostit nu e suficientă. Pare desprins de realitate, pentru că e o realitate destul de dramatică pentru Rusia”. „Se pot întâmpla multe în doi ani. Urmează vremuri grele. Lavrov (Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, n.r.) crede că asta face Occidentul ca să provoace o lovitură de stat în Rusia. Putin are 80 și ceva la sută popularitate, dar nu știu cât de recente și de viabile sunt sondajele. Dincolo de asta, mai multă lume atrage atenția, mai ales Angela Merkel: un urs rănit poate deveni un urs periculos”, a spus Emil Hurezeanu.

RFI:

"Strategia Uniunii Europene faţǎ de Rusia în contextul conflictului ucrainean trebuie sǎ fie în acelaşi timp fermǎ şi responsabilǎ". Sunt cuvintele noului preşedinte al Consiliului european, Donald Tusk, care prezideazǎ joi 18 şi vineri 19 decembrie pentru prima datǎ un sommet european la Bruxelles. Sefii de stat şi de guvern ai celor 28 discutǎ în primul rînd despre strategia pe care ar trebui sǎ o adopte faţǎ de Moscova, în contextul crizei din Ucraina dar şi al crizei economice din Rusia.Cotidianul Le Monde constatǎ cǎ europenii sunt neliniştiţi nu doar din cauza situaţiei din Ucraina, unde nimic nu a fost soluţionat, ci şi din cauza crizei în care a intrat economia rusǎ. Le Monde reia o observaţie de bun simţ fǎcutǎ de un exepert, François Heisenbourg, de la Fundaţia pentru cercetǎri strategice: "Faptul cǎ Rusia este slǎbitǎ nu înseamnǎ cǎ ea se va comporta în mod raţional". O reflecţie care sunǎ şi ca un avertisment, în sensul: fiţi atenţi, cei care cred cǎ distrugerea economiei ruse i-ar putea face mai docili pe liderii de la Kremlin se înşealǎ, ruşii pot deveni, dimpotrivǎ, şi mai periculoşi, şi mai imprevizibili, şi mai agresivi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.