Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Adriana Săftoiu, o altă carte bombă

25 de ani dupa

După cartea Adrianei Săftoiu, o altă apariție editorială se pare că o să agite spiritele. Este vorba de ”25 de ani după. Alternative și provocări”, semnat de Paul Cernat și Alexandru Matei, de la editura Adenium. Volumul cuprinde un schimb epistolar între doi intelectuali tineri de stânga. care nu pregetă să atace starea de lucruri din mediul intelectual și politic. Alexandru Matei: ”M-am săturat de Gabriel Liiceanu, m-am săturat să trăiesc într-o țară în care filosofii visează să ajungă scriitori și-n care scriitorii se cred omphalos-ul lumii. Să trăiesc într-o țară în care cei care nu gândesc sunt ajutați să nu gândească în continuare. Să mă duc cu o bicicletă de 1000 de euro în Aleea Alexandru la roiul papioanelor și să o ard apolitic prin stratosferele culturii.” Paul Cernat: ”Ceea ce am descoperit în acești ultimi zece ani e că nu pesediștii, ci adversarii lor intratabili din mediul intelectual au devenit campionii exclusivismului și intoleranței, în numele libertății și al democrației. Că justițiarismul intelectual, elitist și exclusivist a alimentat și a legitimat rasismul social”; ”Dacă ai de la politic așteptări de tip religios (căutarea Adevărului, a Binelui ș.a., cum văd la diverși clerici ai dreptei, gen Liiceanu sau Patapievici), ajungi inevitabil la intoleranță față de necredincioși sau eretici, la mitologii salvaționiste, la adorarea liderilor providențiali, la slujbe și liturghii dedicate lor.”.

Ovidiu Șimonca, directorul revistei ”Observator cultural” a scris în prefața la ”25 de ani după. Alternative și provocări”:”Nu veți fi înțeleși, nu veți fi acceptați, veți fi tăiați în bucăți, sfîrtecați. Singura speranță (că tot vorbim despre o cutie a Pandorei) este să mai existe cîțiva nebuni care să vă citească și care să nu vă ștampileze aprioric. Prin urmare cîțiva oameni care să încerce să nu gîndească în șabloane și să dorească să fie copărtași la ideile voastre. De aici ar începe o solidaritate în idee, de aici ar începe noul discurs. Probabil că, pentru că toate ar trebui să poarte un nume, ceea ce ați făcut voi aici, în această carte, ar putea fi subsumat ideii de stînga: „Ca și tine probabil, Alex, am ajuns «la stînga» pe filieră liberală, prin radicalizări și treziri progresive: antiparlamentarismul lui Băsescu, rasismul social furibund, sectarismul și intoleranța fanatică a adepților, felul în care a fost gestionată criza economică au pus capac și m-au edificat suplimentar” (Paul Cernat).(...)

Împreună fiind, separați fiind, Paul Cernat și Alexandru Matei lansează o mare provocare, fără un răspuns deocamdată: vor fi ei în curînd, peste cîțiva ani, noii „boieri ai minții” (așa gîndesc unii, că ei așteaptă să ocupe scena…) sau postura oieritului intelectual, a transhumanței ideilor și a revoltei cu mîinile goale îi va marca?”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.