Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce a criticat preţul exorbitant, Trump a obţinut o reducere substanţială pentru noile aparate Air Force One

trump air force one

Constructorul aeronautic american Boeing este pe cale să vândă Pentagonului două exemplare de Air Force One la un tarif considerat accesibil, după ce în 2016 fusese criticat de preşedintele ales Donald Trump cu privire la preţul prohibitiv al viitorului avion prezidenţial, relatează AFP, citând o sursă apropiată dosarului, potrivit agerpres.

Ca o ironie a sorţii, cele două avioane 747-8 fuseseră destinate iniţial companiei aeriene ruse Transaero, care a dat faliment în 2015, a precizat sursa menţionată, sub rezerva anonimatului.

Citeşte şi: Acord ISTORIC între două ţări rivale din Balcani. Zaev şi Borisov au bătut palma la Skopje

Cele două aparate fuseseră comandate în 2013, dar Transaero nu a preluat niciodată livrarea. Compania Boeing le stocase pe un aeroport din deşertul Mojave, în California (vest).

Constructorul aeronautic urmează să le transforme în avioane prezidenţiale americane, adăugându-le în special sisteme de securitate şi cele mai noi tehnologii pentru a corespunde exigenţelor Ministerului Apărării.

Preţul propus Pentagonului a ţinut seama de criticile lui Donald Trump, conform sursei citate. Un Boeing 747-8 în versiunea sa civilă este vândut cu aproximativ 390 milioane de dolari la preţul din catalog. Dar preţul său evoluează foarte repede în funcţie de tehnologiile adăugate.

"Suntem încă pe cale de a discuta pentru a ajunge la un acord privind vânzarea a două 747-8 forţelor aeriene. Această tranzacţie se concentrează pe faptul de a furniza (un avion) de mare valoare forţelor aeriene şi de a propune un preţ bun pentru contribuabil", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Boeing, fără să ofere alte detalii.

Un acord ar putea fi anunţat în următoarele săptămâni.

Citeşte şi: Tillerson va aborda în weekend cu Lavrov, la Manila, tensiunile din relaţiile ruso-americane

Cu mai puţin de o lună înainte de învestire sa, Donald Trump a ameninţat că anulează o comandă pentru avioane Air Force One, considerând preţul acestui program prea ridicat.

"Boeing construieşte un Air Force One 747 nou pentru viitorii preşedinţi, dar costurile explodează la peste patru miliarde de euro. Anulaţi comanda!", a scris Trump pe Twitter, canalul său preferat de comunicare.

Air Force One, care poartă acest nume doar atunci când preşedintele se află la bord, îi permite să-şi exercite toate prerogativele mandatului său în timp ce se află în zbor, inclusiv să declanşeze un atac nuclear.

Forţele aeriene militare ale SUA au prevăzut un buget total de trei miliarde de dolari pentru două exemplare 747-8, dar acest gen de contract este foarte rar executat în limita anvelopei financiare iniţiale.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.