Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După eforturile diplomatice ale lui Obama, Trump STRICĂ relaţiile cu Havana

trump, cuba

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, va anunţa măsuri de înăsprire a restricţiilor împotriva americanilor care călătoresc în Cuba şi de reprimare a tranzacţiilor americane cu armata cubaneză, ceea ce va duce la anularea unor părţi din politica - istorică - de deschidere faţă de Havana promovată de către fostul preşedinte Barack Obama, relatează vineri agenţia Reuters, conform agerpres.

După prezentarea noii sale politici faţă de Cuba într-un discurs la Miami, Trump va emite o directivă prezidenţială pentru anularea unor reglementări de relaxare a politicii faţă de insula comunistă pe care Obama le-a introdus după ''dezgheţul'' survenit în 2014 între cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece, potrivit unor oficiali de la Casa Albă.

Bilanţ DRAMATIC după incendiul catastrofal din Londra (presa) - VIDEO

Trump, adoptând un demers mai strict împotriva Havanei, după ce în campania sa electorală a promis să procedeze astfel, va întări de fapt o interdicţie ce exista de mult timp împotriva călătoriilor americanilor ca turişti în Cuba şi va căuta să prevină folosirea dolarilor americani pentru finanţarea a ceea ce noua Administraţie a SUA consideră a fi o conducere represivă dominată de armată.

Dar, în faţa presiunii din partea mediului de afaceri american şi a unora dintre colegii săi republicani de a evita o întoarcere în timp totală în ce priveşte Cuba comunistă, Trump nu se va atinge de multe din etapele politicii lui Obama de normalizare a relaţiilor cu Havana.

Noua politică a lui Trump vizează interzicerea majorităţii tranzacţiilor comerciale americane cu Armed Forces Business Enterprises Group (GAESA), un larg conglomerat implicat în toate sectoarele economiei, dar cu unele excepţii, inclusiv pentru călătoriile pe calea aerului şi pe mare, au indicat oficialii. Aceasta va proteja în principal companiile americane aeriene şi de nave de croazieră care deservesc acum insula.

Ruşii anunţă că l-au LICHIDAT pe liderul ISIS - FOTO

Cu toate acestea, Trump se va abţine să închidă ambasade sau să rupă relaţiile diplomatice restabilite în 2015, după mai bine de cinci decenii de ostilitate, şi nu va sista zborurile comerciale directe SUA-Cuba, recent reluate, deşi, prin politica sa mai restrictivă, el pare hotărât să frâneze noile relaţii economice.

Conform unui oficial de la Casa Albă, Administraţia Trump nu intenţionează ''să perturbe'' activitatea unor întreprinderi existente, precum una înfiinţată în timpul mandatului lui Obama de către Starwood Hotels, care este deţinută de Marriott International Inc, pentru administrarea unui hotel din Havana.

Nu există planuri privind reintroducerea restricţiilor pe care Obama le-a ridicat în ce priveşte cantitatea unor mult-râvnite produse cubaneze - rom şi ţigări - pe care americanii le pot aduce cu ei pentru uz personal.

Prin urmare, schimbările - deşi foarte importante - par să fie mai puţin radicale decât se tem mulţi partizani ai angajării SUA în ce priveşte Cuba.

Schimb de focuri şi urmăriri ca-n filme pe străzile din Cancun. Există victime! - FOTO

Trump îşi va justifica anularea parţială a măsurilor lui Obama în mare măsură pe baza drepturilor omului. Consilierii săi pretind că relaxarea de către Obama a restricţiilor americane seamănă cu ''o concesie'' şi că nu are nimic de-a face cu promovarea libertăţilor politice în Cuba, în timp ce conducerea cubaneză profită din punct de vedere financiar.

Precizând că scopul este de a repara ceea ce Trump a numit ''un acord rău'' încheiat de Obama, oficialii menţionaţi spun că noua Administraţie va lăsa porţile deschise pentru ameliorarea relaţiilor dacă Havana întreprinde reforme democratice, precum organizarea de alegeri libere şi eliberarea deţinuţilor politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.