Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După noua rachetă lansată de Phenian, Statele Unite pun presiuni puternice asupra Rusiei și Chinei: 'Trebuie să arate că nu tolerează'

BBC
Coreea de Nord Japonia

Statele Unite au îndemnat joi China şi Rusia să facă direct presiuni "din proprie iniţiativă" asupra Coreii de Nord după un nou tir balistic "provocator" al Phenianului deasupra Japoniei, relatează AFP.

Administraţia de la Washington a anunţat că preşedintele Donald Trump a fost informat despre tir de secretarul general al Casei Albe, generalul de marină în retragere John Kelly.

Citește și: Japonia AMENINȚĂ Phenianul cu represalii urgente, după ultima racheta lansată asupra ei: 'Nu va avea un viitor luminos'

Donald Trump nu s-a exprimat deocamdată asupra subiectului.

"China furnizează cea mai mare parte a petrolului Coreii de Nord. Rusia este primul angajator al muncitorilor nord-coreeni", a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un comunicat, conform Agerpres.

"China şi Rusia trebuie să arate că nu tolerează aceste tiruri inconştiente cu rachete acţionând direct din proprie iniţiativă",a subliniat şeful diplomaţiei americane.

"Aceste provocări neîncetate nu fac decât să mărească izolarea economică şi diplomatică a Coreii de Nord", a afirmat Rex Tillerson, adăugând că sancţiunile adoptate în cadrul ONU, inclusiv noua serie de măsuri votate în unanimitate luni de Consiliul de Securitate, reprezintă "baza, şi nu plafonul acţiunilor pe care trebuie să le punem în aplicare".

El a îndemnat "toate naţiunile să ia noi măsuri împotriva regimului lui Kim" Jong-Un, liderul nord-coreean.

De altfel, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri de la orele 15.00 (19.00 GMT), la solicitarea Statelor Unite şi Japoniei. Şedinţa se va desfăşura cu uşile închise.

Reacţia lui Tillerson a fost dată publicităţii la câteva ore după confirmarea de către Comandamentul operaţiunilor militare americane din Pacific (PACOM) a tirului unei rachete cu rază medie de acţiune deasupra nordului Japoniei. Dispozitivul s-a prăbuşit în Oceanul Pacific la est de Japonia.

Citește și: ALERTĂ - Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică deasupra Japoniei

Racheta nu a reprezentat nicio ameninţare pentru partea continentală a Statele Unite sau Insula Guam. Phenianul a ameninţat că va lansa patru rachete nu departe de această insulă strategică pentru prezenţa americană în Pacific.

A fost a doua oară în mai puţin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, noua rachetă lansată vineri, de pe un sit din apropierea aeroportului din Phenian, ar fi parcurs o distanţă de aproape 3.700 de kilometri, cu o altitudine maximă de 770 de kilometri, mai departe şi mai sus decât racheta Hwasong-12 trasă la sfârşitul lui august.

La patru zile după aceasta, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear din istoria sa, cel care a antrenat măsurile votat luni în unanimitate de ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.