Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Olanda, și Germania le pregătește o mare LOVITURĂ politicienilor turci

merkel

Guvernul german nu va exclude să interzică orice campanie a politicienilor turci în Germania, a declarat Peter Altmaier, şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, într-un interviu apărut miercuri, în contextul escaladării disputei dintre Ankara şi unele ţări europene, potrivit Reuters.

Încercările preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a obţine sprijin printre turcii care trăiesc în străinătate în perspectiva referendumului de la 16 aprilie privind extinderea puterilor sale au dus la tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Berlin şi alte capitale europene.

"Vom analiza cu atenţie ce este responsabil şi ce nu. Interdicţia de intrare (a oficialilor turci - n.r.) ar fi o măsură de ultimă instanţă. Însă ne rezervăm dreptul de a face acest lucru", a declarat Altmaier pentru lanţul de publicaţii Funke Mediengruppe.

Citește și: ALEGERI pe muchie în Olanda. SURPRIZA din fruntea sondajelor de opinie care cutremură Europa

Situaţia s-a tensionat tot mai mult după ce Germania a interzis mai multe marşuri la care se anunţaseră miniştri turci, invocând îngrijorări privind securitatea. Olanda a interzis la rândul său vizita ministrului turc de externe pentru a participa la un miting în favoarea unui vot favorabil la referendum. Erdogan a spus că astfel de măsuri luate de Germania şi Olanda sunt reminiscenţe ale 'nazismului' şi 'fascismului'.

Altmaier a declarat că legislaţia internaţională permite tuturor ţărilor, inclusiv Germaniei, să interzică intrarea unor oficiali guvernamentali străini, deşi acest lucru se întâmplă doar rar.

"Din câte ştiu, nu s-a întâmplat niciodată în Germania. Însă faptul că Germania nu şi-a folosit pe deplin opţiunile prevăzute de legislaţia internaţională nu înseamnă 'un permis de liberă trecere' în viitor", a spus el.

Şeful de cabinet al cancelarului Merkel a afirmat de asemenea că Germania continuă să lupte pentru democraţie şi libertatea presei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a permis apariţiile politicienilor străini pe teritoriul său.

El a atras totuşi atenţia că paralela cu nazismul făcută de Turcia este inacceptabilă şi extrem de problematică şi că Germania nu va permite Turciei să îşi transfere conflictele interne pe teritoriul său.

"Turcia este mereu îngrijorată că orgoliul său este afectat. Însă şi Germania are orgoliul său", a declarat el, conform Agerpres.

Politicienii germani au fost extrem de critici faţă de arestările şi demiterile în masă din Turcia după tentativa de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut. Criticii lui Erdogan spun că extinderea prerogativelor prin referendumul din aprilie va eroda echilibrul de puteri, însă liderul de la Ankara afirmă că noile atribuţii ar fi esenţiale pentru menţinerea stabilităţii în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.