Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După şase ani de război, armata siriană este aproape de controlul TOTAL asupra Damascului / VIDEO

damasc

Regimul sirian este pe punctul de a-şi restabili controlul asupra Damascului în întregime, după şase ani de război care au provocat distrugeri în cartierele periferice şi strămutări masive de populaţie, relatează luni AFP, conform agerpres.

content-image

Odată cu evacuarea rebelilor din Barze, Techrine şi Qaboun, cartiere în care forţele opoziţiei îşi consolidaseră poziţiile în martie 2011, insurgenţii sunt nevoiţi în prezent să renunţe şi la visul lor de a cuceri capitala şi de a răsturna de la putere regimul instalat de 50 de ani.

Un incendiu de proporţii a distrus o sinagogă istorică din Manhattan - FOTO/VIDEO

"După cucerirea acestor trei cartiere, regimul controlează practic toată capitala. Rebelilor nu le mai rămâne decât o parte din cartierul Jobar, care este în mare parte distrus", afirmă Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), ONG cu sediul la Londra, însă care dispune de o reţea de informatori locali.

content-image

VIDEO: În sud, la Al-Tadamon, în tabăra palestiniană de la Yarmouk şi la Hajar al-Aswad, rebelii sunt puţin numeroşi faţă de jihadişti, în special gruparea Statul Islamic (SI), a precizat el.

"Alepul odată cucerit şi Damascul pe cale de a fi preluat total, aceasta înseamnă că rebeliunea nu mai are o alternativă politică sau militară. Regimul nu mai este ameninţat deloc şi nu are nevoie să facă concesii", subliniază expertul francez Fabrice Balanche.

content-image

La 15 iulie 2012, când mii de rebeli cuceriseră mai multe cartiere în cursul operaţiunii "Vulcan la Damasc", trupelor de elită ale regimului le-au trebuit peste două săptămâni pentru a-i respinge.

După ultimul test nuclear, Coreea de Nord mută pe tabla de şah a diplomaţiei mondiale

VIDEO: Recent, la 19 martie, grupuri rebeli şi jihadişti ai Frontului Fateh al-Sham au lansat, din Jobar, o ofensivă surpriză şi au pătruns pentru scurt timp în Piaţa Abbasizilor, limitrofă centrului, înainte de a fi respinşi.

content-image

În ultimii şase ani, capitala siriană, cu cei 1,6 milioane de locuitori, a fost totuşi mult mai puţin afectată decât cele două mari oraşe Homs şi Alep, devastate de lupte.

"Regimul a fost consolidat datorită forţelor străine ruse şi iraniene în detrimentul unui popor fără apărare", a declarat pentru AFP Mohamed Allouche, liderul Jaysh al-Islam (Armata Islamului), gruparea cea mai puternică dintre cele din jurul Damascului. "Nu este o victorie a regimului, ci rezultatul trădării sale a angajamentelor de la Astana", afirmă el.

content-image

Acordul - semnat în 4 mai la Astana de Rusia, Iran şi Turcia - viza crearea a patru "zone de detensionare" în Siria, dar fără a menţiona capitala.

Scene de GROAZĂ în SUA: A tăiat capul unei femei şi a mers cu el la magazin/ VIDEO

Potrivit lui Mohamed Allouche, "regimul are de acum un plan pentru a înghiţi cartierul Jobar în etapa următoarea şi pentru a se îndrepta spre Ghouta" orientală.

Situată la est de Damasc, această vastă regiune agricolă şi rezidenţială, s-a alăturat în întregime opoziţiei regimului.

content-image

Dar mişcarea şiită libaneză Hezbollah, aliată regimului, a reuşit să taie toate căile de acces care leagă Libanul de Damasc şi de Ghouta, ocupând poziţii în Qalamoun, la frontiera dintre cele două ţări.

"Stopând sursele de aprovizionare cu arme, cu oameni şi provizii din Liban, regimul şi aliaţii săi i-au privat de resurse pe rebelii din Damasc", explică Joshua Landis, director al Centrului de studii pentru Orientul Mijloci al Universităţii din Oklahoma.

content-image

Potrivit lui Aron Lund, cercetător la Century Foundation, "viitorul pare foarte sumbru pe termen lung" pentru aceşti rebeli. Căci cele trei cartiere cucerite de regim "adăposteau tunele care permiteau aprovizionarea Ghoutei orientale. Pierderea lor va slăbi rebelii şi guvernul va avea mai multe mijloace de presiune asupra lor".

Protest de AMPLOARE în Republica Moldova! Mii de oameni au luat cu asalt Parlamentul: 'Rușine'

"Este o cotitură în desfăşurarea conflictului", îşi exprimă satisfacţia Ahmed Munir Mohammed, consilier pe lângă guvern pentru reconcilierea naţională. "Este o victorie a statului sirian la nivel naţional, militar, social şi regional", a spus el.

content-image

El neagă că "acordurile de reconciliere", care au antrenat în ultimele zile plecarea a mii de persoane din cartiere rebele, provoacă o schimbare demografică. Locuitorul, "care a dorit să-şi reglementeze situaţia a rămas acasă, în timp ce acela care a plecat a făcut-o din proprie voinţă", a asigurat el.

În schimb, Mohammad Alloushe califică drept "crimă împotriva umanităţii strămutările de populaţie".

CLICK pentru VIDEO LINK

CLICK pentru VIDEO LINK

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.