Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșec crunt pentru DIICOT: Un dosar făcut praf în instanță

ebihoreanul.ro
justitie

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a suferit un eşec crunt: o instanţă de apel l-a achitat pe un inculpat care stătuse 8 luni în arest preventiv, iar la fond primise 11 ani de închisoare cu executare.

Este vorba despre comisarul Victor Vicenţiu Enache, fost ofiţer în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Direcţia de Investigare a Fraudelor (DIF). Ţinut 8 luni în arest preventiv, Enache a fost achitat definitiv luni de către judecătoarele Mihaela Niţă şi Cristina Craiu de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), relatează Luju.ro. În 2014, cele două judecătoare l-au condamnat definitiv pe fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare într-o speţă disjunsă din marele dosar Rompetrol, chiar dacă însuşi procurorul DIICOT de şedinţă ceruse să se constate intervenţia prescripţiei. Tot în 2014, Cristina Carmen Craiu i-a prelungit arestul preventiv Marianei Rarinca, în procesul de şantaj intentat de către Livia Stanciu.

Procurorii DNA au intrat în forță în contractele de la Spitalul 'Sf. Maria' din Capitală

Revenind la Vicenţiu Enache, trebuie să spunem că, pe 22 septembrie 2016, el a fost condamnat de judecătorul Mitu Stegaru – de la Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) – la 9 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita si la 6 ani inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. (Mitu Stegaru a ajuns cunoscut după ce a judecat cererea de recuzare formulată împotriva lui însuşi în dosarul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca, precum şi după o serie de tentative retorice atât din motivarea arestării lui SOV, cât şi din cea a condamnării fostului senator UDMR Olosz Gergely.) Instanta a dispus ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 9 ani inchisoare, la care a adaugat un spor de 2 ani, astfel incat pedeapsa finala a fost de 11 ani inchisoare. Mai mult: Tribunalul Bucuresti a hotarat, prin aceeasi sentinta din 22 septembrie 2016, ca Victor Enache sa ramana in arest preventiv, acolo unde se afla din martie 2016, adica de 6 luni. Enache fusese trimis în judecată de către procurorul DIICOT Călin Dumbrăveanu.

Victor Enache, apărat de avocatul Adrian Toni Neacşu, a făcut apel, dosarul ajungând pe rolul CAB, unde a fost achitat in baza art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedura penala, potrivit caruia “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

MINUTA:

Solutia pe scurt: Decis 609/24.04.2017/

In baza art.421 pct.2 lit.a Cod procedura penala admite apelurile declarate de inculpatul Enache Vicentiu Victor si petenta Manea Viorica impotriva sentintei penale nr.2181 din data de 22.09.2016, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala in dosarul nr.16318/3/2016. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si rejudecand, in fond:

Descontopeste pedeapsa principala aplicata inculpatului Enache Vicentiu Victor si repune in individualitatea lor pedepsele componente. In baza art.396 alin.1 si 5 Cod procedura penala rap.la art.16 alin.1 lit.c Cod procedura penala dispune achitarea inculpatului Enache Vicentiu Victor pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazuta de art.297 alin.1 Cod penal rap. la art.7 lit.c din Legea nr.78/2000. In baza art.396 alin.1 si 5 Cod procedura penala rap.la art.16 alin.1 lit.c Cod procedura penala dispune achitarea inculpatului Enache Vicentiu Victor pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, prevazuta de art. 291 alin.1 Cod penal rap. la art.7 lit.c din Legea nr.78/2000. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra imobilului constructie (casa pentru locuit) si teren in suprafata de 341 m.p. cu nr. Cadastral (...) si numar de carte funciara (...) situat in (...) dobandit prin contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. (...) si asupra urmatoarelor sume de bani: 12.400 lei si 950 euro, asupra autoturismul marca BMW X5 (...) si asupra sumelor de 12400 lei si 950 euro (...). Inlatura aplicarea dispozitiilor art. 112 ind.1 Cod penal cu privire la autoturismul marca BMW X5 (…), proprietatea numitei Manea Viorica. Dispune restituirea catre inculpatul Enache Vicentiu Victor a bunurilor ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la data de 09.03.2017, respectiv mediile de stocare, armele de vanatoare, pistolul cu gaz si cartusele mentionate in procesul verbal de perchezitie domiciliara. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate. Constata ca inculpatul Enache Vicentiu Victor a fost retinut si arestat preventiv de la data de 09.03.2016 la data de 07.11.2016. Revoca masura preventiva a controlului judiciar luata fata de inculpatul Enache Vicentiu Victor prin incheierea din data de 07.11.2016. In baza art.275 alin.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat in fond si in apel raman in sarcina acestuia. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 24 aprilie 2017”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.