Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EȘEC la negocierile de la Bruxelles: Ce s-a discutat în JAI

refugiati imigranti

Conform proiectului de concluzii al reuniunii extraordinare, miniṣtrii vor recunoaṣte urgenṭa ṣi gravitatea situaṭiei. Ei vor fi de acord ca Grecia, Italia si Ungaria, care au acum cel mai mare număr de refugiaṭi în braṭe, să fie ajutate.

Răspunsul la criza migranṭilor nu va veni astăzi de la Bruxelles unde miniṣtrii UE de interne nu vor lua nicio decizie definitivă. Cuvântul "obligatoriu" nu apare referitor la redistribuirea celor 160.000 între 22 de state membre. O decizie ar putea fi luată la următoarea reuniune în 8 octombrie.

Citește și: Băsescu lovește 'clovnii' europeni

Problema este că UE nu se poate pune de acord asupra modalităṭii de redistribuire a migranṭilor întrucât mai multe state estice ṣi unele nordice se împotrivesc cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeană.

Citește și: Udrea, critici dure la Angela Merkel si liderii europeni

Miniṣtrii de interne vor spune astăzi că documentul Comisiei, prezentat în 9 septembrie, reprezintᾰ "o bună bază de discuṭie", dar nu vor merge mai departe. Expresia "cote obligatorii" nu apare însă în proiectul de concluzii.

Teama statelor membre este de a nu impune ṭărilor reticente o decizie care le-ar izola din punct de vedere politic.

Tehnic, decizia cotelor obligatorii ar fi putut fi luată. Erau necesare doar 18 din 28 de voturi pentru ca decizia să treacă iar avizul Parlamentului European este doar unul consultativ. UE are acum reunite cele 18 voturi în favoarea propunerii Comisiei, dar a ales să nu le folosească.

Citește și: OFICIAL Peste 4.000 de sirieni se află deja în România

Miniṣtrii de interne europeni îṣi dau întâlnire la Luxembourg în 8 octombrie pentru a stabili cum anume vor fi repartizaṭi în 22 de state cei 160.000 de migranṭi sosiṭi în UE din primăvară ṣi până acum.

La acest mecanism de redistribuire nu vor participa ṭările cele mai afectate, Italia, Gecia si Ungaria ṣi nici Danemarca, Regatul Unit ṣi Irlanda, care sunt scutite.

Citeste si: Teoria EXPLOZIVA a unui sirian stabilit de 30 de ani in Romania

Având în vedere impasul la nivel ministerial, Preṣedintele UE Donald Tusk a pornit acum consultările pentru organizarea unui summit UE extraordinar în zilele acestea la Bruxelles.

Preluare: rfi.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.