Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EȘEC major al lui Klaus Iohannis: Bulgaria REFUZĂ un parteneriat militar cu România

iohannis bulgaria

Bulgaria respinge ideea creării unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România, a declarat premierul Boiko Borisov, joi, la Sofia, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Rosen Plevneliev şi ministrul apărării, Nikolai Nencev, transmite BTA.

Borisov a precizat că poziţia Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu preşedintele Plevneliev, cu şeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.

Citește și: România, SUSPENDATĂ de la EURO 2016? UEFA a deschis o procedură DISCIPLINARĂ

La rândul său, preşedintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern şi de parlament.

'Nicio iniţiativă şi niciun act al guvernului nu pot fi o improvizaţie: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]', a menţionat Plevneliev.

Citește și: Consiliul European recunoaște că Brexitul e iminent

Potrivit şefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate şi 'nu credem că s-a schimbat ceva'.

Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forţelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ şi achiziţia a două nave de patrulare.

Citește și: Dacian Cioloş e enigmatic: 'Nu vă faceţi nicio grijă, o să-mi găsesc eu ce să fac'

El a numit 'improvizaţie' orice referire la achiziţia altor nave. 'Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face', a subliniat Plevneliev.

Preşedintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă iniţiativă de cooperare regională de apărare maritimă. 'Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO', a declarat şeful statului bulgar.

Citește și: ANAF demarează mega-operațiunea CRONOS: Cine sunt cei vizați de Fisc

El a afirmat că aceasta este o iniţiativă de instruire şi a cerut presei să înceteze să mai scrie despre 'construirea unei flote împotriva cuiva'.

'Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri şi idei', a insistat el.

Citește și: Cel mai bun job din lume: călătorești, bei bere și primești 12.000 de dolari

La rândul său, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că toate poziţiile Bulgariei din ultimele zile au fost coordonate cu preşedintele şi cu premierul. 'Nu a fost luat niciun angajament în afara acestui cadru', a subliniat Nencev.

Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România şi Turcia, faţă de care el şi-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.

Citește și: A fost inaugurat primul simulator al morții: Costă 300 de lei pentru a afla cum e să mori / VIDEO

Potrivit premierului Borisov, nave ale NATO ar putea proteja graniţa maritimă bulgară doar în situaţia unui val puternic de migraţie pe mare. El şi-a exprimat totuşi speranţa că Bulgaria va fi capabilă să facă faţă singură unei astfel de provocări.

'Susţin NATO şi UE, susţin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva', a declarat Boiko Borisov.

Citește și: Fratele lui Traian Basescu, 4 inchisoare cu executare !

El a precizat că aşteaptă revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia şi a ministrului apărării, Nikolai Nencev, de la Bruxelles. 'Voi fi foarte nemulţumit dacă ei şi-au asumat angajamente. Dacă au dat speranţe zadarnice fără să mă informeze, vor avea o problemă cu mine. Îi voi trimite să lupte pe mare', a afirmat premierul bulgar.

'Vreau să văd iole, iahturi, turişti, dragoste şi pace în staţiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ţine exerciţii bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar', a comentat el.

Citește și: Acestea sunt noile nume ale românilor care au jucat cu Elveția: O să te ții de burtă de la atâta râs / FOTO

'Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE şi NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciţii şi conferinţe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar şi în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica şi am majorat cheltuielile militare pentru a linişti forţele armate', a indicat el.

Borisov a făcut referire la proiectul gazoductului South Stream, când Turcia, stat membru NATO, şi Rusia şi-au schimbat poziţiile peste noapte.

Citește și: Asta e cea mai nouă metodă de împrumut: Dai poze cu tine nud și ți se dă credit

'Nici măcar un singur vecin sau omolog nu a vorbit în apărarea mea atunci când preşedintele Putin m-a admonestat la Ankara în prezenţa lui Erdogan, spunând că Bulgaria a pierdut totul. Noi am fost implicaţi în conflicte grele şi, când a trebuit să ne apărăm interesele naţionale în proiectele pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis, South Stream şi centrala nucleară de la Belene, am fost mai mult decât fermi. Nu mai este nimeni ca noi în Europa', a mai spus Borisov.

'Am spus întotdeauna că în niciun caz Bulgaria nu va fi atacată de Rusia, ei se implică în alte tipuri de acţiuni, în majoritate economice, pe teritoriul bulgar', a comentat Borisov. 'Suntem creştini ortodocşi, avem o bază comună în religie, cultură şi toate celelalte. (...) Rusia poate fi un pic nervoasă în legătură cu alţii, dar va fi foarte marcată dacă Bulgaria va face acest lucru', a mai spus Borisov.

Citește și: Romanii se ineaca, tehnocratii freaca menta

Potrivit Sofia News Agency, premierul bulgar a declarat că atât el, cât şi preşedintele Plevneliev sunt împotriva propunerii României de creare a unei flote comune la Marea Neagră, care să contracareze influenţa Rusiei.

'Nave NATO ar putea patrula la frontierele noastre maritime doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi', a afirmat el, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Plevneliev şi cu ministrul apărării, Nikolai Nencev.

Citește și: Robert Turcescu are tate si se pupa cu carasu’

Borisov s-a deplasat la sediul preşedinţiei pentru o întâlnire de urgenţă în urma relatărilor conform cărora Turcia a suspendat acordul de readmisie semnat cu Bulgaria în mai, din cauza rezistenţei opuse de această ţară la propunerea privind flota comună, prezentată de România, dar sprijinită şi de Turcia.

Ambasada turcă la Sofia a negat că activităţile stipulate în document au fost suspendate.

Citește și: Salutare, Kamara! Numele meu e Silviu.

'Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de poziţia noastră pro-NATO', a declarat Borisov în cadrul întâlnirii, citat de '24 Ceasa', insistând însă că nu este acceptabilă crearea flotei 'în felul în care a fost propusă la întâlnirea cu prim-ministrul român şi cu preşedintele român, suntem împotrivă'.

Cotidianul a mai scris că, în timp ce Plevneliev salutase ideea unei flote la Marea Neagră, evocată cu prilejul întrevederii cu omologul său român, Borisov a respins-o în mod vehement.

Citește și: Ce venit urias lunar va avea Livia Stanciu la Curtea Constitutionala !

'Preşedintele şi ministrul apărării' sunt şi ei împotriva propunerii, au fost cuvintele lui Borisov.

La rândul său, Plevneliev a afirmat că subiectul a fost discutat în timpul întrevederilor cu oficiali români, dar că nu a fost luată nicio decizie.

Citește și: Mihai Gâdea : “Voi face niște dezvăluiri de o să se cutremure pereții”

'Să punem capăt speculaţiilor că vor fi create flote împotriva cuiva', a declarat el, citat de Focus News Agency, precizând că, la întâlnirea cu Klaus Iohannis, acesta a prezentat posibilitatea unei iniţiative regionale în cadrul NATO, care ar implica manevre navale comune.

Şeful statului bulgar a menţionat că singurul subiect discutat a fost brigada multinaţională cu sediul în România, care ar oferi instruire pe baze rotaţionale şi la care Bulgaria ar putea contribui cu 400 de militari.

Citește și: Nea Domnu’ Tata Puiu, lasa-i, bre, sa mearga si in jumatatea lor! Nu se ratacesc.

El a reiterat că Bulgaria şi România urmează să facă o propunere comună la summitul NATO de la Varşovia, dar a exclus că aceasta are legătură cu înfiinţarea de unităţi militare comune îndreptate împotriva altor state.

În ce-l priveşte, ministrul Nencev a negat că şi-ar fi asumat vreun angajament de participare a Bulgariei la unităţi comune la Marea Neagră, dar a admis că a fost informat de omologul său român Mihnea Motoc despre 'iniţiativa României şi Turciei'. Subiectul trebuie discutat la nivelul Alianţei, a mai spus Nencev, scrie agerpres.ro.

Citește și: De ce cred că unii români sunt ipocriţi când vine vorba de RCS & RDS şi al său Digi Mobil

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.