Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ea e femeia care i-a înfundat pe primarul Iașiului, Nichita, și pe patronul UTI, Urdăreanu

gheorghe nichita catuse

De la o femeie a ajuns Gheroghe Nichita în cătușele DNA, tot de la o femeie riscă să facă ani grei de pușcărie într-un alt dosar. Procurorii au dispus sesizarea instanţei cu acord de recunoaştere a vinovăţiei în cazul Adinei Roşu, acuzată că a intermediat mita în dosarul în care au fost trimişi în judecată primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita şi preşedintelui grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, potrivit unui comunicat transmis luni de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că infracţiunea de complicitate la dare de mită a fost comisă în perioada 2013-2015, când inculpata avea calitatea de angajată a SC Information Bussiness Consulting SRL şi responsabilă din partea acestei societăţi cu derularea proiectului "Managementul sistemului de trafic în municipiului Iaşi".

Citește și: Dacă Donald Trump e sărit de pe fix, iată cum e purtătoarea lui de cuvânt! Indiciu: o cheamă Katrina / VIDEO

"(...) cu intenţie, i-a ajutat pe inculpaţii Mardarasevici Iulius Gabriel şi Urdăreanu Tiberiu în comiterea infracţiunii de dare de mită, prin iniţierea, participarea la elaborarea unor situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate şi prezentarea acestora spre decontare către asociatul UTI Grup SA, cunoscând că sumele cuprinse la rubricile 'servicii de customizare' şi 'servicii mentenanţă' erau nereale", se arată în comunicatul DNA.

Sumele respective, care se ridicau la 3,9 milioane de lei, reprezentau o parte din mita de 10% (6,9 milioane de lei) din valoarea contractului, remisă lui Gheorghe Nichita în schimbul semnării contractului şi asigurării desfăşurării în bune condiţii a acestuia.

Citește și: A fost arestată după ce și-a tatuat copiii minori: Ce le-a scris pe corp e NEBUNIE totală

"În prezenţa apărătorului ales, inculpata Roşu Adina a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat", se mai menţionează în comunicatul DNA.

Dosarul de urmărire penală a inculpatei Adina Roşu, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Citește și: FOTO HOT O prezentatoare celebră a fost fotografiată în sânii goi

Procurorii DNA au dispus, pe 18 decembrie 2015, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi în stare de arest la domiciliu a preşedintelui grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, au mai fost trimişi în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, Mardarasevici Iulius Gabriel, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, şi sub control judiciar inculpatul Tănăsescu Mihail, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

Citește și: După jurnalista de la Antena 1, o altă ziaristă a murit

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ''Sistem de management de trafic în municipiul Iaşi'', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, cu intenţie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel şi, în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, ale căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.