Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eclipsă TOTALĂ de soare: unde va fi vizibilă. Oamenii de știință se pregătesc intens

NASA
soare, eclipsa

Milioane de americani aşteaptă cu nerăbdare ziua în care Soarele se va întuneca, în contextul în care eclipsa solară totală din 21 august va fi vizibilă în 14 state americane - din Oregon, în nord-vest, şi până în Carolina de Sud, în sud-est, relatează DPA.

Citește și: ALERTĂ - Un al DOILEA atentat terorist a avut loc în Spania

În urmă cu 18 ani, creatorul de modă spaniol Paco Rabanne, în vârstă de 83 de ani, prezicea o catastrofă: Pe 11 august 1999, ziua în care o eclipsă totală de Soare a fost vizibilă în Europa, staţia spaţială rusească MIR se va dezintegra sub acţiunea "Soarelui negru" şi rămăşiţele ei vor distruge numeroase oraşe de pe Terra. 

Aşa cum se ştie deja, acest fapt nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă pot să facă previziuni, cu un grad ridicat de acurateţe, în privinţa fenomenelor care au loc în timpul unei eclipse solare. 

Eclipsa totală de Soare se produce atunci când Luna se interpune între Pământ şi Soare, acoperind complet discul solar. Fenomenul poate fi observat doar în perioada Lunii Noi, când Terra, Luna şi Soarele realizează o aliniere directă. Luminozitatea diurnă scade, ziua devine întunecată pentru câteva minute, iar stelele sunt vizibile pe cer. 

Eclipsa totală este vizibilă doar pe o fâşie îngustă de pe suprafaţa Pământului, largă de aproximativ 270 de kilometri - acolo unde conul de umbră al Lunii cade pe planeta noastră. Persoanele aflate în zonele cu jumătate de umbră vor putea să vadă o eclipsă parţială, întrucât Luna blochează doar parţial discul Soarelui. 

Fenomenul nu se produce în fiecare lună, întrucât orbita Lunii este uşor înclinată spre orbita Terrei. De aceea, Luna Nouă se îndepărtează de Terra, fie deasupra, fie sub punctul în care se află Soarele. Doar atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate într-o axă perfect dreaptă Luna îşi trimite umbra pe Terra şi doar atunci oamenii au parte de experienţa unei eclipse solare. 

Soarele este mult mai mare decât Luna, de aproximativ 400 de ori mai mare, însă astrul se află, de asemenea, la o distanţă de aproximativ 400 de ori mai mare faţă de Terra în comparaţie cu satelitul natural al Pământului. De aceea, văzute de pe Pământ, Soarele şi Luna par aproape la fel de mari. 

Eclipsa totală de Soare din 21 august va fi vizibilă în 14 state americane - din Oregon, în nord-vest, şi până în Carolina de Sud, în sud-est. Fenomenul va putea fi admirat sub forma unei eclipse solare parţiale în anumite regiuni din Europa, Africa şi America de Sud. 

În fiecare dintre cele 14 state americane, eclipsa totală de Soare va dura cel mult 2 minute şi 40 de secunde. 

O eclipsă poate să dureze, în funcţie de circumstanţe, până la 7 minute şi 30 de secunde. De exemplu, pe 22 iulie 2009, o eclipsă solară totală, vizibilă din China şi partea de vest a Oceanului Pacific, a durat 6 minute şi 39 de secunde. 

Durata unei eclipse este influenţată, printre altele, de diametrele aparente ale Lunii şi Soarelui şi de distanţele lor faţă de Terra. 

Eclipsa totală de Soare este un fenomen special. Se întâmplă destul de rar ca oamenii să vadă acest fenomen producându-se pe parcursul vieţii lor de două ori în acelaşi loc. Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific, inclusiv din anumite oraşe din Argentina şi Chile. 

Fenomenul din 21 august va putea fi admirat şi din anumite regiuni din Europa. În Europa de Vest, în special în Portugalia, Spania, vestul Franţei şi Marii Britanii, va fi vizibilă o eclipsă parţială. În Lisabona, de exemplu, se va vedea doar o cincime din discul solar acoperit de Lună.

Eclipsa totală de Soare care va fi vizibilă în anumite regiuni din Statele Unite săptămâna viitoare nu este interesantă doar pentru amatorii de astronomie. Oamenii de ştiinţă intenţionează să profite cât mai mult de pe urma acestui fenomen rar pentru a obţine informaţii valoroase despre Soare, Lună şi Terra, relatează DPA. 

Soarele 

Printre domeniile de interes pentru cercetători se află stratul cel mai îndepărtat al atmosferei solare, alcătuit din gaze, cunoscut sub numele de "coroană solară". Eclipsa totală de Soare prezintă o oportunitate ideală pentru a observa coroana solară, deoarece Soarele va fi acoperit în întregime de Lună. Stratul interior al cromosferei este şi el vizibil pentru o scurtă perioadă în timpul eclipsei totale, apărând sub forma unui inel strălucitor roz-alb. 

NASA va măsura modificările apărute în câmpul magnetic al coroanei solare şi temperaturile în diverse zone ale acesteia, atât din spaţiu, cât şi de pe Terra. Oamenii de ştiinţă speră să obţină informaţii noi şi despre uriaşele erupţii de gaze care se produc pe Soare. De asemenea, ei vor să înţeleagă mai bine motivul pentru care temperatura din atmosfera Soarelui, care poate să ajungă până la 3 milioane de grade Celsius, este mult mai ridicată decât temperatura de la suprafaţa astrului. 

Luna 

În timpul eclipsei, una dintre sondele lansate de NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), va monitoriza umbra Lunii, care se va deplasa de-a lungul teritoriului Statelor Unite de la vest către est. Luna nu este perfect rotundă, ci are mai degrabă forma unui poligon neregulat. Modificarea formei conului de umbră lăsat de Lună pe Terra este rezultatul acţiunii razelor solare care oferă astfel un contur al suprafeţei neregulate a Lunii, marcată de un relief caracterizat prin piscuri montane şi văi. 

Pământul 

Atunci când Luna acoperă Soarele, fenomenul va imita venirea serii în zonele în care conul de umbră lunară cade pe Terra. Nu doar luminozitatea va începe să scadă, ci şi temperatura va coborî. Organismele plantelor şi animalelor vor trece pe modul de funcţionare nocturn. Luni, în cadrul unei acţiuni concertate, oamenii de ştiinţă vor colecta informaţii despre totalul radiaţiei pe Terra prin intermediul unor măsurători efectuate la sol şi în spaţiu. Cercetătorii vor să găsească răspunsuri pentru întrebări precum: "Cât de mult din energia solară este absorbită de atmosfera Pământului?" şi "Ce cantitate din această energie este reflectată înapoi în spaţiu?". Aceste date vor fi utilizate şi pentru a determina efectele generate asupra Terrei de plafonul de nori din atmosfera Pământului. 

Proiectul baloanelor 

Proiectul unor baloane de mare altitudine va fi demarat în timpul eclipsei totale de Soare. 50 de echipe de cercetători, provenind inclusiv de la universităţi şi licee din afara zonei conului de umbră de pe Terra - supranumită "zona de totalitate" - au petrecut multe luni pregătind baloane de înaltă altitudine, umplute cu heliu şi echipate cu camere foto-video. Camerele vor fotografia şi vor filma eclipsa de la limita superioară a atmosferei terestre, aflată la o altitudine de 30 de kilometri, de unde vor putea să capteze imagini în spectrul luminos integral şi să le transmită, în direct, pe Pământ. 

Ştiinţa cetăţenilor 

Experţii se aşteaptă ca numeroşi astronomi amatori, care nu au studii de specialitate, să contribuie la alcătuirea unei arhive de date ştiinţifice obţinute în timpul eclipsei. Astronomii amatori vor putea, printre altele, să folosească o aplicaţie specială, concepută pentru a înregistra temperatura, modificările atmosferice şi orice comportamente neobişnuite observate în rândul animalelor. Alţi cercetători amatori au alcătuit o reţea de 68 de telescoape pentru a înregistra evoluţia eclipsei şi pentru a crea un film al evenimentului, realizat cu imagini de înaltă rezoluţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.