Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șef de instituție publică, trimis în judecată de DNA. Ar fi luat mită pizza și whisky

dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului ȚÎRLE LEONTIN, la data faptei director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, în formă continuată. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015, inculpatul Țîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor (denunțători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) și foloase necuvenite (pizza și whisky).

Aceste foloase au fost primite de inculpatul Țîrle Leontin în condițiile în care acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu privind luarea unor măsuri care să elimine deficiențele constatate în urma unor controale efectuate în anii anteriori, referitoare la activitatea de expertiză medicală și nu a urmărit periodic îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către angajații Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă.

Concret, cu ocazia acelor controale s-au constatat, printre altele, următoarele deficiențe: 

- în intervalul 2011-2015, un număr de 8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experți în perioada în care aceștia efectuau concediul de odihnă, 

- în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală s-au constatat cazuri în care arondarea teritorială a populației nu a fost respectată, 

- între programul de lucru al instituției, așa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Județene de Pensii Bihor și programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă exista un decalaj nejustificat.

În alt context, în perioada 18.05. - 11.06.2015, inculpatul Țîrle Leontin, în aceeași calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunțător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai și la timp, în cadrul casei județene de pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naționale de Pensii.

Acest lucru i-a permis denunțătorului să avizeze cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condițiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialiști. În această manieră, denunțătorului i s-a creat posibilitatea de a obține sume de bani într-un cuantum mai ridicat și mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situația revizuirilor.

În cauză, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului Țîrle Leontin. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.