Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa DNA trebuie demisă, exclusă din magistratură și anchetată

facebook.com
Alexandru Petria

Am scris primul, pe stiripesurse.ro, în 4 februarie, despre această chestiune: ”O idee de-a mea: DNA anchetează Guvernul, pentru că a dat o ordonanță de urgență. Cei de la putere spun că e o acțiune care încalcă separația puterilor în stat, Constituția. Bun. Care instituție stabilește ce e constituțional la noi? Curtea Constituțională, o să răspundeți. Ok. Atunci de ce nu apelează Executivul la Curtea Constituțională, ca să tranșeze problema cu DNA, scurt, fără ezitări? Politicienii au un motiv serios de meditație.

Una dintre atribuțiile CC: ”soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii”. Bine că articolul a fost citit de cine trebuia; toți politicienii urmăresc articolele site-ului.

Florin Pușcaș a scris azi la el pe Facebook: ”CCR, decizie definitivă și general obligatorie, cu majoritate de voturi (adică au existat şi opinii separate): "Pe de altă parte, sub aspectul controlului asupra legalității/constituționalității ordonanțelor de urgență ale Guvernului (atât sub aspectul procedurii de adoptare, cât și al conținutului normativ), singura autoritate abilitată să efectueze această verificare este Curtea Constituțională, nicio altă instituție publică neavând competența materială în acest domeniu.

În fine, Curtea a reținut că, în acord cu Raportul privind ”Relația dintre răspunderea politică și răspunderea penală în ceea ce privește activitatea membrilor Guvernului” (adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept - Comisia de la Veneția, cu ocazia celei de-a 94-a Sesiuni Plenare, desfășurate la Veneția, în 8-9 martie 2013), într‐un stat de drept, guvernat de principiul separației puterilor, standardul de bază ar trebui să prevadă ca procedura penală să nu fie folosită ca sancțiune pentru divergențele politice.

Astfel, pentru deciziile lor politice, miniștrii trebuie trași la răspundere prin mijloace politice, iar nu prin mijloace de drept penal." E plăcut să constați că nu faci degeaba umbră pământului. DNA a încălcat grav Constituția, ca în țările bananiere! Pașii următori? Pas cu pas, după formularea președintelui. Laura Codruța Kovesi trebuie demisă, exclusă din magistratură și anchetată pentru "actiuni impotriva ordinii constitutionale". Art. 397 alin. 2 din Codul penal defineste aceasta infractiune astfel: "Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi". Nimic în minus.

un comentariu de Alexandru Petria, scriitor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.