Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect de referendum. Pericol de scindare în USR. Război liberali vs. tradiționaliști

facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial
ghinea usr nicusor dan

Cu Nicușor Dan auto-neutralizat de propriul orgoliu și un sondaj  intern de opinie ce le dă aripi  contestatarilor acestuia din USR,  drumul aspiranților la șefia acestui partid este  deschis.   Chiar cu prețul  scindării noii formațiuni politice. În toamna  acestui an,  ar  trebui organizat  Congresul care să decidă cine va  fi urmașul lui Nicușor Dan.  Doar  că nu există garanții că vor mai fi tot atâția delegați și membri  ca la ultimul Congres de la Cluj.

Aproape 1.000 de membri USR  au votat în  defavoarea familiei tradiționale. Și odată cu votul dat  în cadrul acestui referendum intern în defavoarea întoarcerii pe cai mari ai lui Nicușor Dan în partidul pe care l-a fondat.  Scorul a  fost unul strâns, motiv  suficient  pentru  acesta  să  invoce  necesitatea  unui  Congres  în  care să se tranșeze poziționarea partidului pe subiectul modificării Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie.

Citește și: Informații interesante despre noul „BOUREANU”! Încasările medicului târât pe jos de polițiști și neconcordanțele din declarațiile de avere

"Dacă la un moment dat partidul reconsideră şi spune că pe această chestiune nu are o poziţie unitară, atunci da, revin în partid. În acest moment sunt în afara USR. Nu ma intorc intr-un partid care se pozitioneaza altfel decat am vorbit in campania electorala (...) Mă voi întoarce în USR atunci cand convingerile mele sunt aceleasi cu ale partidului. Eventual această decizie ( de poziţionare pe tema familiei tradiţionale -n.r) poate să fie luată la un Congres. Nu ştiu dacă Congresul poate întoarce o decizie de partid, este o decizie internă a conducerii USR, eu nu mai sunt membru USR”, a declarat Nicuşor Dan, după ce  a luat act de  rezultat.

Motiv suficient  însă și pentru contestararii  președintelui demisionar de a  folosi rezultatul referendumului pentru a-și clădi  platforma viitoare de candidatură pe seama acestuia.

Citește și: SPECTACULOS! Care este stațiunea din România cu cel mai PUR aer din țară

"Membrii USR au pus interesele de modernizare ale societăţii româneşti şi ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj şi şantajului emoţional exercitat asupra lor. USR Liberal cheamă la dialog platformele, grupurile şi membrii USR pentru a decide paşii de urmat după referendum“,  a jubilat Cristian Ghinea pe Facebook.

Nu înainte de a  arunca câteva săgeți și la adresa liderului demisionar.

Citește și: Atenție! Cum puteți sancționa taximetriștii care refuză cursa la cererea dumneavoastră

„USR Liberal dezaprobă faptul că fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan s-a pus pe sine deasupra partidului şi afirmă cu tărie că USR va continua să rămână un partid al membrilor săi şi al cetăţenilor şi nu al unui singur om. Dezavuăm telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid şi continuarea campaniei în timpul referendumului, toate elemente care denotă lipsă de respect faţă de membrii USR, care aşteptau respectarea regulilor principial agreate", a mai scris Cristian Ghinea .

Potrivit unor surse din  conducerea USR, vicepreședintele Cristtian Ghinea este cel mai bine plasat în cursa pentru șefia partidului, fiind cel care a  avut cel mai mult de profitat de pe urma jocului de  crab practicat de Nicușor Dan în ultima vreme.

Citește și: Ce marcă de mașină conduce premierul Tudose și cât costă

"Deja mulți dintre colegii noștri  sunt deciși  să-i susțină candidatura, mai ales că  vine cu promisiunea  creșterii USR pe viitor  prin  cooptarea lui Dacian Cioloș în partid", ne-au mai declarat sursele citate.

De altfel, Ghinea  nu a  făcut niciun secret  din faptul că aducerea lui Cioloș în USR va  fi unul din primii pași pe care i-ar face în momentul în care ar  avea  și puterea decizională pentru  această strategie.

Citește și: Fabulos! Ce salariu are Gabriela Cristea la Kanal D

Candidatura  lui Ghinea  ar putea  avea  însă și un efect advers.  Deși  a  adunat cele mia multe voturi ca  vicepreședinte, actualul lider interimar, Eleke Levente,  știe că de această dată nu ar avea nici o șansă să creeze un pol care să-i ofere o candidatură cu succes la șefia  USR. Nu e de mirare că în prezent optează mai degrabă pentru revenirea  lui Nicușor Dan în partid, pentru a  contracara partida  cioloșistă, susțin sursele citate.

„Nu există în acest exerciţiu învinşi şi învingători. Trebuie să ne aşezăm toâţi la aceeaşi masă şi să continuăm ce avem de făcut. (...) Mai mult, acesta a punctat şi faptul că Dan ar trebui să revină în partid. „Dacă ar fi după mine, aş face un apel ca el să revină în partid“, a afirmat recent Levente.

Citește și: Surpriză de proporții pe piața bancară! Ce bancă a devenit noul LIDER din România

Conform surselor citate,  gestul lui Levente ascunde o realitate mult mai dureroasă. Dezamăgiți de rezultatul referendumului, mulți dintre membrii USR, mai tradiționaliști, ar putea  urma exemplul lui Nicușor Dan și ar putea face  pasul înafara  partidului.

"Dacă aripa liberală va  câ;tiga alegerile la viitorul Congres, nu cred că vom putea  găsi mijloacele să-i reținem în partid.  Chiar dacă se bate  moneda pe unitatea refăcută a partidului,  acest referendum  a adâncit fisurile deja existente, în  loc să le vindece", ne-au mai explicat sursele citate.

Citește și: Ofertă BOMBĂ pentru Oltchim! Cine are șanse serioase să cumpere combinatul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.