Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul „Cioloș ong-ist” în PNL. Soluții disperate și alianțe neașteptate

facebook.com
Dacian Ciolos

Autoplasarea lui Dacian Cioloș în zona ong-urilor și nu a partidelor a dat peste cap planurile liderilor din PNL care sperau că prin cooptarea fostului premier mai au o șansă să joace un rol esenșial în viitoare ecuație de putere și de decizie din această formațiune politică. Vechii democrat-liberali sunt disperați și dispuși să facă alianță cu unii dintre vechii lor adversari, acum marginalizați și scoși din afara jocurilor marilor „cooperative”, doar, doar, vor reuși întrucâtva să mai echilibreze forțele care se vor confrunta la viitorul Congres.

În ultimele luni, în repetate rânduri, Dacian Cioloș a fost ofertat să intre în PNL și să-și aroge poziția de candidat la șefia partidului, în special de aripa foștilor democrați-liberali, dar și de fostul președinte, Alina Gorghiu, care tot încearcă să mai aibă un cuvânt de spus în PNL, fie prin coagularea unui grup propriu, fie prin alipirea de una din marile cooperative.

Conștient de opoziția acerbă existentă în partid, mai ales din tabăra vechilor liberali, față de scenariul venirii sale în PNL, Dacian Cioloș a preferat politica pașilor mici. Și-a înregistrat propria asociație la tribunal și s-a arătat dispus să colaboreze cu acele partide parlamentare care i-ar putea sprijini propriile proiecte și propuneri, inclusiv în legislativ.

Pentru partizanii aducerii sale în partid, precum Ilie Bolojan și Vasile Blaga, asumarea publică a unui rol în societatea civilă și nu în partid, a echivalat un dezastru. Pe ultima sută de metri, Bolojan a încercat să-l convingă pe fostul premier să facă pasul în PNL. În lipsa unor garanții care să-i asigure succesul la viitorul Congres, Cioloș a preferat propria-i cale.

În lipsa unei soluții externe, susținătorii săi s-au repliat. Potrivit unor surse din zona foștilor democrat-liberali, Blaga și Gorghiu știau de ceva vreme că Cioloș îi va refuza. Cu aceasta variantă moartă în fașă, eforturile lor de convingere s-au îndreptat spre fostul secretar general al PNL, Ilie Bolojan. S-au lovit de un refuz și mai ferm, susțin sursele citate.

Resemnați, cei doi foști co-președinți ai PNL au mai făcut o ultimă încercare. Conform acelorași surse, în cadrul unei întâlniri recente, Bolojan a rezistat tuturor argumentelor susținute de Blaga și Gorghiu, dar și-a arătat disponibilitate de a sprijini, atât el, cât și restul filialelor ardelene, orice candidat propus de cei doi.

Confruntat cu o adevărată penurie de candidați cu șanse la Congres, Blaga s-a autoconvins că altă soluție decât cea considerată până acum de avarie nu are. Varianta Cătălin Predoiu, deja intrat public în cursa pentru șefia PNL, este din nou luată la modul serios în considerare de acesta. Potrivit surselor citate, la aceeași concluzie ar fi ajuns și Gorghiu și Bolojan, cei trei convenind să-i acorde eternului premier din umbră tot sprijinul la alegerile interne de la mijlocul lunii iunie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.