Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Efectul DNA' în PNL. Reorganizări de trupe şi tabere. Ambiţii ascunse şi calcule pentru Congres

pnl congres

Anchetarea secretarului general Marian Petrache, pentru fapte de mită şi şantaj şi a primarului Timişoarei Nicolae Robu dă peste cap planurile vechilor liberali. Mai preocupaţi de competiţia internă pentru conducerea de partid decât de opoziţia la actualul Guvern şi la majoritatea din Parlament, liberalii se reorientează şi-şi refac calculele, după ce DNA a refăcut tabla de şah pentru viitorul Congres.

Pentru tabăra vechilor liberali, reprezentată de liderii de filiale actuali care vor să-şi păstreze puterea şi influenţa în partid şi după alegerile din vară, anchetarea şi retragerea lui Petrache din toate funcţiile de partid deţinute constituie un dezastru. Considerat unul din artizanii menţinerii vechiului PNL la putere în noul partid rezultat în urma fuziunii cu fostul PDL, secretarul general trebuia să se retragă din această funcţie în câteva săptămâni. Îşi anunţase deja colegii şi forurile de conducere că va face acest pas, din motive de sănătate, iar favoritul pentru funcţia numărul doi în partid era prim-vicepreşedintele Dan Motreanu. Iniţial, acesta era opţiunea liderilor de filiale pentru candidatura la şefia paretidului, dar în faţa ezitărilor fostului parlamentar călărăşean, de altfel şi el subiectul unei anchete penale, vechii liberali au optat pentru o rocadă cu Motreanu, secretar general şi Petrache, pregătit pentru şefia partidului.

Până în momentul de faţă, cei care şi-au anunţat candidatura pentru şefia PNL sunt Cătălin Predoiu (fostul PDL), Ludovic Orban (membru vechi PNL) şi Alin Tişe, vicepreşedintele al PNL. Cochetează cu ideea şi liderul PNL Călăraşi Răducu Filipescu, în timp ce presiunile pe Dan Motreanu pentru a deveni candidatul vechilor liberali se vor înteţi în lumina noilor evenimente.

Şi Raluca Turcan are planuri de candidatură, chiar dacă, oficial, a declinat o astfel de intenţie. Totul va depinde de modul în care PNL se va mobiliza pentru referendumul cerut de preşedintele Klaus Iohannis şi de rezultatul acestui plebiscit. Un eventual succes îi va oferi actualului lider interimar umbrela protectoare a Cotroceniului şi platforma necesară cu care să atace şefia PNL la Congres, ne-au explicat surse din conducerea partidului.

Nici noii lupii tineri din partid nu vor să stea deoparte şi să asiste la jocul veteranilor din cele două tabere. Venit de câţiva ani în partid, deputatul Ovidiu Raeţchi cochetează cu ideea, deşi surse din partid susţin că, de fapt, ar pregăti terenul pentru liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, aflat în graţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

"E nevoie de cei din noul val: biologic, ideologic. E o nevoie firească, de reinventare. Trebuie să avem o aripă tânără, grup tânăr la nivelul Congresului. Cred că dacă se va contura un scenariu în care orice voce nouă e îndepărtată şi se creează un pol de putere de prin cretacicul politic care să ducă PNL într-o zonă periculoasă, noi trebuie să ieşim la luptă şi la candidaturi. Întotdeauna PNL, în momente de criză, a luat decizii bune", a declarat recent Ovidiu Raețchi.

Pentru unii din tabăra vechilor liberali, anchetarea lui Petrache tocmai în această perioadă este departe de a fi doar o simplă coincidenţă. Unii îl interpretează şi ca un semnal dat de Cotroceni, acolo unde preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi fost de acord cu susţinerea unui alt candidat decât cel dorit de el.

Cine ştie, poate se netezeşte drumul pentru Cristian Buşoi. Să vii după nouă ani şi să deschizi o anchetă... dar mergem înainte. Dan Motreanu nu ne mai poate refuza. Să-şi rezolve mai întâi problemele în instanţă în această primăvară. Nu doar Orban a fost învinuit degeaba de procurori în acest partid”, susţin surse din interiorul acestei tabere. Doar că în lumina noilor evenimente, Motreanu ar spune nu chiar şi funcţiei de secretar general, ne-au dezvăluit surse apropiate acestuia, şi ar prefera să fie lăsat înafra acestor jocuri de culise măcar până îşi rezolvă problemele din justiţie.

Timpul curge însă. Până la viitorul Congres mai sunt patru luni. Comisia internă de organizare a stabilit că alegerile interne pentru conducerea naţională să aibă loc pe 17 iunie, nu înainte ca alegerile conducerilor de filiale judeţene să fie finalizate până cel târziu pe 2 mai, ne-au explicat sursele citate. ptămana viitoare vor avea loc Biroul Politic Naţional şi Consiliul Naţional Extraordinar, în care se va propune calendarul alegerilor şi se va lua act şi de propunerile ajunse pe masa comisiei de statut.

Ori bătălia pe modificările la statut va prefigura care tabăra va ieşi câştigătoare la Congres. Chiar dacă foştii democrat-liberali deţin o majoritate de 5 la 4 în comisia de statut, orice modificări propuse au nevoie de o majoritate de două treimi în Consiliul Naţional pentru a fi adoptate şi supuse ulterior votului delegaţilor la Congres.

Potrivit surselor citate, printre schimbările din statutul PNL se găsesc şi o listă de proceduri referitoare la alegerea vicepreşedinţilor, secretarilor sau de retragere a sprijinului politic pentru aleşi, dar şi intenţii pentru creare unui regulament de carieră politică, care să prevadă mai clar modul în care un membru de partid îşi poate construi o carieră politică în interiorul PNL.

O altă măsură se referă la inflaţia de prim-vicepreşedinţi şi vicepreşedinţi existentă la nivel naţional, dar şi judeţean , în teritoriu. Statutul va fi amendat pentru constituirea unei conduceri mult mai reduse numeric în comparaţie cu actuala structură şi cu vicepreşedinţi cu competenţe, fiecare pe câte un domeniu, eventual, conducând un departament intern în cadrul PNL. „Instituţia vicepreşedintelui a fost golită de conţinut, am transformat-o într-o tinichea pună de atârnat pe post de medalie în piept, dar fără nici o greutate”, ne-au explicat sursele citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.