Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul paradoxal al salarizării unitare. Pensionari de lux la Parlament, cu indemnizații mai mari decât ale aleșilor actuali

proiect-buget-2014-contributia-la-pensiile-private-obligatorii-creste-la-4-5-din-venitul-salariatului_size9

Intrarea în vigoare a legii salarizării unitare  de la 1 iulie, are efecte  benefice nu  numai pentru  parlamentarii în funcție, ci și pentru cei rămași înfara   noului legislativ  sau deja pensionați. dacă sumele  forfetarea, cele de  cazare și trasnport  au sărit în aer   fiind  direct  corelate cu  majorarea  indemnizației de deputat sau senator, și indemnizațiile  speciale primite   deja de foștii parlamentari au  explodat,  beneficiind de o normă de calcul oarecum similară ca metodă.  Adevărata surpriză vine însă din alt fapt - foștii aleși vor avea   avea   acum o pensie specială  substanțial  mai mare decât  indemnizația pe care o primeau  când își îndeplineau  mandatul de senator sau deputat.

Vezi și: Liviu Dragnea a descoperit duşmanul său şi al PSD: 'E bine organizat şi finanţat'

La ora actuală, peste 700 de foşti parlamentari primesc indemnizaţia specială pentru limita de vârstă. Pentru acest  an, ca  să acopere  costurile cu  aceste beneficii, Parlamentul a  prevăzut un  buget de peste 1 milioane, din care puțin peste 3 milioane  a  fost cheltuit deja pentru  pensiile  speciale ale foștilor membri  ai acestei camere legislative. Și la Camera  Deputaților bugetul alocat este pe cale să se termine, pentru cei aproape 500 de beneficiari , cheltuindu-se lunar peste 1,35 milioane de lei. Deja mai mulți  foști parlamentari  au fost  notificați că temporar este  posibil  ca aceste  pensii speciale să nu mai fie plătite.

Temporar, deoarece potrivit unor surse  parlamentare, conducerile celor  două camere au  făcut deja  demersuri  către guvvern  pentru a obține noi sume   la viitoarea rectificare bugetară. Sumele  sunt însă semnficativ mai mari decât cele deja cheltuite. Numai Camera  Deputaților a cerut ea  singură alocarea a 12 milioane de lei suplimentare, mai mult decât cheltuiseră ambele camere în acest  domeniu în prima jumătate a  acestui an. Senatul are  nevoie, la rândul său, de peste 5 milioane de lei. Motivul este unul simplu.

Vezi și: Mișcări de dosare la DNA: Numele unui procuror-vedetă, într-un dosar preluat la DNA Central

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a trei mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara", se arată în  lege.

Cum indemnizațiile brute ale parlamentarilor au crescut de la 7600 de lei la 13.350 de lei, automat și cheltuielile cu pensiile speciale s-au majorat cu câteva milioane de lei.  Asta  deși, inițial, în proiectul de lege, autorii prevăzuseră înghețarea  tuturor  formelor de pensii speciale, inclusiv indemnizația specialâ pentru foștii parlamentari la nivelul existent la  începutul acestui an, dar intervenția directă a liderului PSD, Liviu Dragnea a dus la eliminarea acestei prevederi.

Astfel, în baza metodei de calcul prevăzută în lege, indemnizația specială a  unui fost parlamentar  cu un singur mandat a crescut după 1 iulie de la 2.032 de lei la 3.445 de lei pentru un mandat, de la 4.064 de lei la 6.890 de lei pentru două mandate și de la 6.096 de lei la 10.335 de lei pentru trei mandate.

Asta face ca  un  fost parlamentar  să câștige  în momemntul de față mai mulți bani decât primea ca indemnizație pentru mandatul de deputat sau senator exercitat în legislaturile trecute. În legislatura 2012-2016, un parlamentar în exercițiu primea  o indemnizație netă de minim 5.400 de lei, în  timp ce în legistura 2008-2012, un deputat sau senator  simplu era remunerat cu minim 4570 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.