Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul nebănuit al reducerii TVA la alimente asupra INFLAȚIEI

tva

Reducerea TVA la alimente are un efect nebănuit asupra ratei inflației. Banca Nationala a României a redus prognoza pentru rata anuala a inflatiei în acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scăderea cotei TVA la 9% pentru alimente băuturi nealcoolice și alimentație publică.

În ședința de astăzi, CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației. Comparativ cu evaluarea din luna februarie 2015, noua proiecție trimestrială indică o traiectorie considerabil mai joasă a ratei anuale prognozate a inflației. Revizuirea substanțială a acestei traiectorii decurge în principal din incorporarea măsurii privind reducerea cotei TVA pentru toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică la nivelul de 9 la sută de la 24 la sută începând cu 1 iunie a.c. Impactul scăderii cotei TVA pentru produsele și serviciile vizate (cu pondere de 32 la sută în coșul de consum) este așteptat să determine valori în jur de zero ale ratei anuale a inflației în perioada iunie 2015-mai 2016, reintrarea acesteia în intervalul de variație al țintei urmând a se produce în ultimul trimestru al anului 2016”, se arată într-un comunicat al BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat, pe această temă, că persistența unei rate a inflatiei apropiate de 0% în urmatoarele 3-4 trimestre face ca deciziile de politică monetară sa stimuleze creditarea și să mențină în teritoriu real pozitiv ratele dobânzilor la depozite.Totodată, potrivit guvernatorului în perioada de vara, când are loc recolta, inflația ar putea intra în teritoriu negativ.

Citește și:  BNR a redus dobânda cheie la un nou minim istoric

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.