Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efortul de mediere al Parlamentului European a eşuat: Criza din Albania se prelungeşte

Albania

Criza politică din Albania s-a adâncit după ce un efort de mediere între autorităţi şi opoziţie lansat de Parlamentul European a eşuat, a relatat miercuri cotidianul Gazeta Shqiptare, preluat de DPA. Preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, germanul David McAllister, nu a reuşit să determine părţile aflate în dispută să ajungă la un compromis înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru 18 iunie, în urma discuţiilor purtate marţi seara la Tirana, notează cotidianul citat.

Opoziţia albaneză cere ca actualul cabinet condus de premierul socialist Edi Rama să fie înlocuit de un guvern interimar în care să aibă reprezentanţi toate formaţiunile politice şi care să pregătească desfăşurarea unui scrutin corect. Opoziţia îi acuză pe prim-ministrul socialist şi pe miniştrii săi de implicare în crima organizată şi de pregătirea unor reforme în justiţie care să le servească interesele.

Propunerile mediatorilor ca opoziţia să-şi asume patru ministere în cadrul unui guvern de tranziţie şi să-l numească pe preşedintele comisiei electorale au fost respinse de către aceasta, a mai consemnat DPA. Potrivit presei locale citate de Xinhua, David McAllister şi colegul său Knut Fleckenstein au purtat două runde de negocieri maraton cu liderii majorităţii albaneze - premierul Rama şi preşedintele parlamentului Ilir Meta - şi cu liderul opoziţiei, Lulzim Basha (Partidul Democrat), dar fără ca în final să se prefigureze un acord asupra propunerilor de ieşire din impas pregătite de SUA, Uniunea Europeană şi ambasadorii OSCE la Tirana.

După reuniunile cu reprezentanţii Parlamentului European, Basha a reconfirmat că partidul său insistă în continuare asupra necesităţii de a instala un guvern tehnocrat fără Edi Rama ca prim-ministru şi de a organiza alegeri libere şi corecte, conform Agerpres. Au trecut deja peste două luni de când opoziţia parlamentară albaneză boicotează puterea şi de când protestatarii au instalat un cort în faţa sediului guvernului de la Tirana. Luni, opoziţia de dreapta a blocat timp de peste o oră accesul la principalele şosele ale ţării, cerând demisia premierului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.