Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Căștilor Albe: Dacă Alepul cade, locuitorii riscă un "masacru"

Siria Alep

Viaţa cotidiană va deveni imposibilă în Alep sub loviturile regimului sirian şi ale aliatului său rus, iar locuitorii riscă să fie masacraţi, şi-a exprimat marţi îngrijorarea Raed Saleh, şeful Căştilor albe siriene, pentru AFP, în cursul unei vizite la New York şi Washington pentru a sensibiliza ONU şi SUA cu privire la soarta "Apărării civile siriene", o organizaţie umanitară care participă la operaţiunile de salvare în zonele controlate de opoziţia siriană. 

"Căştile albe" au câştigat premiul Right Livelihood, un" Nobel alternativ", decernat de o fundaţie suedeză. Membrii echipelor de salvare acţionează în prima linie la Alep, unde circa 250.000 de locuitori sunt sub asediu în partea de est a oraşului, controlată de rebeli încă din 2012. 
Citește și: Pescarii japonezi au început curăţarea apelor din apropiere de Fukushima

"Civilii vor profita de cea mai mică ocazie ca să fugă. Dar fără să aibă vreo garanţie de minimă securitate şi protecţie", spune el. "Suntem foarte îngrijoraţi: aceşti oameni ar putea fi masacraţi, răpiţi sau arestaţi", adaugă acesta. 
Mai ales că, după calculele sale, partea de est a Alepului nu va rezista "mai mult de o lună" din cauza distrugerii continue a ceea ce a mai rămas din utilităţile municipale. "Nu va mai fi apă, electricitate, combustibil şi spitalele nu vor mai putea să funcţioneze", a prezis sumbru Saleh, vorbind în arabă. Afirmaţiile sale au fost traduse în limba engleză de către un alt activist din aceeaşi organizaţie. 
În cazul în care cartierele rebele din Alep cad în mâinile regimului Assad, este neclară soarta celor 122 de voluntari ai Căştilor albe care salvează vieţi în fiecare zi. "Ei trăiesc în aceleaşi condiţii ca şi alţi civili. Sunt convins că regimul va face totul pentru a-i ucide sau a-i reţine", avertizează şeful organizaţiei "Apărarea civilă siriană". 
Potrivit acestuia, 1.700 de lovituri aeriene ale aviaţiei siriene şi ruse s-ar fi soldat cu 1.000 de morţi şi răniţi după ce armata preşedintelui Bashar al-Assad a declarat la 19 septembrie "sfârşitul" armistiţiului impus cu 10 zile înainte printr-un acord americano-rus, parafat la Geneva. 
Occidentul continuă săptămâna aceasta să condamne bombardamentele "îngrozitoare" şi "inacceptabile" la Alep, acuzând Moscova că se face responsabilă de "crime de război". 
Dar Raed Saleh nu aşteaptă mare lucru nici de la ONU, nici de la SUA, care susţin opoziţia siriană. "Nu contez pe ei... Am asistat la o retragere a administraţiei americane din crizele internaţionale, nu numai în Siria ", spune el. Şi "diverse puteri mondiale comit crime de război, încalcă drepturile omului, fără să existe o voinţă politică pentru a le cere socoteală", se indignează Saleh. 
El nu crede că mai este "nevoie de alte rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", după eşecul Rezoluţiei 2254, adoptată în unanimitate la 18 decembrie, pentru a aproba o foaie de parcurs diplomatică şi a amorsa un proces politic între regim şi opoziţie. "Este nevoie de o conştiinţă pentru a zdruncina voinţa politică a liderilor mondiali în scopul de a opri masacrul în Siria şi a-i aduce pe criminalii de război în faţa justiţiei", a lansat Saleh, denunţând "eşecul răspunsului la tragedia siriană din partea întregii comunităţi internaţionale", anunță Agerpres. 
Conflictul din Siria a lăsat în urmă peste 300.000 de morţi în cinci ani şi jumătate şi a provocat cea mai gravă criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.