Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul critică SUA pentru suspendarea unui ajutor financiar

egipt

Egiptul a criticat miercuri decizia Statelor Unite de a reduce un ajutor financiar şi de a îngheţa o asistenţă militară, calificând măsura ca fiind o 'eroare de judecată' în relaţia strategică dintre cele două ţări aliate, informează AFP. Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că "regretă decizia" Washingtonului de a îngheţa aceste fonduri, calificând-o drept o "eroare de judecată".

În paralel, o întâlnire prevăzută pentru miercuri la Cairo între Jared Kushner, ginerele şi consilier apropiat al preşedintelui american Donald Trump, şi ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Sameh Shoukry, a fost retrasă de pe agenda ministrului, fără explicaţie. Comunicatul nu oferă detalii despre amploarea ajutorului redus, însă media americane au relatat că Washingtonul a îngheţat marţi un ajutor de 96 de milioane de dolari pentru Egipt şi a amânat acordarea unui sprijin militar de 195 de milioane de dolari din cauza îngrijorărilor legate de dosarul drepturilor omului, conform Agerpres.

Conform comunicatului, decizia reflectă "o lipsă de înţelegere a importanţei de a susţine stabilitatea Egiptului". Conform cotidianului New York Times, care citează Departamentul de Stat, măsurile SUA se explică prin lipsa de progrese în dosarul drepturilor omului, în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ajutorul american pentru Egipt a fost parţial suspendat în 2013 de preşedintele de atunci, Barack Obama, ca reacţi la represiunea împotriva susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi, după care a fost reluat în martie 2015, cu o valoare de 1,3 miliarde de dolari pe an.

Diplomaţia americană a relansat apoi în mod public, în august 2015, parteneriatul 'strategic' cu Egiptul, promiţând susţinerea Washingtonului în materie de securitate şi luptă împotriva terorismului. Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, a cărui ţară se confruntă cu violenţe jihadiste, a promulgat în mai o nouă lege care reglementează activităţile ONG-urilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.