Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul decretează stare de urgenţă într-o parte din peninsula Sinai

sinai

Egiptul a decretat vineri stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni într-o parte din nordul şi centrul peninsulei Sinai, bastion al Jihadiştilor, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, după moartea a 30 de soldaţi într-un atentat sinucigaş. Agenţia de presă oficială Mena a anunţat la rândul său că Egiptul va închide până la noi ordine punctul de trecere în Fâşia Gaza de la Rafah. 

Starea de urgenţă, promulgată prin decret al preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, va începe sâmbătă dimineaţă, la ora 03.00 GMT şi va fi valabilă "pentru o perioadă de trei luni", fiind însoţită de o interdicţie de circulaţie între orele 15.00 şi 05.00 GMT, conform comunicatului citat. 

Starea de urgenţă este decretată pe un perimetru între oraşul Rafah, situat la frontiera cu teritoriul palestinian Fâşia Gaza, şi vestul oraşului Al-Arish, capitala provinciei Nord-Sinai, şi cuprinde şi regiuni din centrul peninsulei. 

"Armata şi poliţia vor lua toate măsurile necesare pentru a face faţă pericolelor terorismului şi finanţării sale, pentru a menţine securitatea în regiune (...) şi pentru a proteja viaţa cetăţenilor", se menţionează în decretul prezidenţial. 

Decizia autorităţilor egiptene intervine după ce un kamikaze a provocat moartea a 30 de soldaţi intrând cu o maşină plină cu explozibili într-un baraj al armatei. Este atacul cel mai sângeros împotriva forţelor de ordine după destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în iulie 2013. 

De la destituirea lui Morsi, Egiptul este teatrul unor atentate care vizează forţele de securitate, în ciuda unei ample ofensive lansate de armată în nordul peninsulei Sinai. 

Aceste atentate sunt revendicate în principal de grupări jihadiste care afirmă că acţiunile lor reprezintă represalii la reprimarea sângeroasă desfăşurată de noua putere împotriva susţinătorilor lui Morsi. Peste 1.400 dintre susţinătorii fostului preşedinte au fost ucişi în timpul reprimării manifestaţiilor, notează AFP. Sute de susţinători ai lui Morsi au fost condamnaţi la moarte sau au primit pedepse grele în procese expediate în câteva minute şi calificate de ONU drept "fără precedent în istoria recentă", în timp ce alţi 15.000 au fost privaţi de libertate.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.