Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elefanţii de pădure din Gabon sunt decimaţi de braconaj

elefanti

Circa 81% dintre exemplarele de elefanţi de pădure din Gabon au fost decimate din cauza braconajului, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Duke University din statul american North Carolina, scrie luni UPI.com. ''Cercetarea noastră arată că peste 25.000 de elefanţi din parcul naţional Minkebe din Gabon ar fi fost ucişi pentru colţii de fildeş în perioada 2004-2014'', conform lui John Poulsen, profesor asistent de ecologie tropicală la Duke University. ''Ţinând cont de faptul că aproape jumătate din cei circa 100.000 de elefanţi din Africa Centrală trăiesc în Gabon, pierderea a 25.000 de elefanţi din acest sanctuar esenţial este un obstacol considerabil în ce priveşte prezervarea speciilor'', potrivit lui Poulsen.

Cercetătorii au folosit două studii despre elefanţi desfăşurate în perioada 2004-2014, care s-au bazat pe identificarea resturilor fecale lăsate în urmă de mamiferele mari pentru a estima declinul populaţiei de elefanţi în cadrul limitelor parcului. Analiza cercetătorilor sugerează că o parte semnificativă a braconajului îşi are originea în Camerun, peste graniţa de nord a Gabonului. ''Pe baza modificărilor legate de distribuţia geografică şi de gradul de abundenţă al bălegarului, au fost identificate două fronturi de exercitare a presiunii braconajului'', susţine Poulsen. Zonele de centru şi de nord ale parcului se află la mai puţin de 10 km de un drum principal care leagă Gabon de unul din cele mai mari oraşe din Camerun, Douala, care este considerat un hub regional pentru comerţul ilicit cu colţi de fildeş.

Guvernul Gabonului a intensificat în ultimii ani ofensiva împotriva braconajului, introducând protecţie totală în conformitate cu legea pentru elefanţii de pădure, înfiinţând o poliţie anti-braconaj şi distrugând toţi colţii de elefanţi găsiţi. Gabonul este prima ţară africană care introduce o astfel de prevedere legală pentru combaterea braconajului. ''Pentru salvarea elefanţilor de pădure din Africa Centrală, trebuie să creăm noi zone multinaţionale protejate şi să coordonăm aplicarea legii la nivel internaţional pentru a asigura condamnarea străinilor care comit sau care încurajează crime împotriva speciilor sălbatice în alte state'', conform lui John Poulsen.

''Studiile care indică scăderi clare ale populaţiilor de elefanţi de pădure nu reprezintă o noutate, însă scăderea procentuală de circa 78-81% în decursul unei singure decade, din cele mai protejate zone ale Africii Centrale reprezintă un avertisment alarmant că niciun loc nu este sigur în ce priveşte braconajul'', conform lui Poulsen care lucrează împreună cu colegi săi, începând din 2015, la o campanie de montare a unor coliere pentru a monitoriza elefanţii de pădure şi pentru a înţelege modelele lor comportamentale şi de migraţie, conform Agerpres. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Current Biology.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.